Kiriakos Micotakis

Mjesec dana od katastrofalne nesreće premijer Grčke objavio datum parlamentarnih izbora

28.03.2023 u 17:51

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon željezničke katastrofe u Grčkoj koja je potaknula val nezadovoljstva protiv vlade, konzervativni premijer Kiriakos Micotakis, pod pritiskom, objavio je u utorak da će se parlamentarni izbori održati 21. svibnja

"Našoj zemlji i građanima treba jasna perspektiva", rekao je predsjednik vlade, na vlasti od srpnja 2019., na sjednici vlade.

"Bilo je pogrešaka, ali tu smo da ih ispravimo", priznao je. "Naše geslo je ubuduće ići zajedno", istaknuo je.

Premijer je u ranijim prigodama samo rekao da će se izbori održati u svibnju. Na izborima će se obnoviti 300 zastupničkih mjesta jednodomnog parlamenta (Vouli).

Čelnik desne stranke Nova demokracija (ND) sučeljen je s velikim prosvjednim pokretom nakon sudara dvaju vlakova 28. veljače u kojemu je poginulo 57 ljudi. Nesreća je otkrila ozbiljne slabosti grčke željeznice.

  • +18
Željeznička nesreća, sudar vlakova u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: Leonidas Tzekas / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

Njegova dva glavna politička suparnika, bivši premijer, radikalni ljevičar Aleksis Cipras i predsjednik socijalističke stranke Pasok-Kinal Nikos Androulakis, pozvali su na promjenu nakon izbora.

"Dolazi velika promjena koja je potrebna zemlji", rekao je čelnik Sirize koji je za svog mandata (2015.-2019.) bio zadužen za provedbu drastičnih mjera štednje koje su bili nametnuli inozemni vjerovnici.

ND kojemu ankete daju između 28,5 i 30,2 posto, sada vodi tek za 3,5 do 4,1 postotna boda u odnosu na glavnu suparničku stranku.