konferencija 'do zdravlje bez prepreka'

Stranka Pametno: Hrvatski zdravstveni sustav treba resetiranje

27.02.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Hrvatski zdravstveni sustav danas je nedostupan prosječnom hrvatskom građaninu, nema zdravstvenih politika, a zdravstveni novac troši se netransparentno, pa je nužno njegovo resetiranje i nacionalni konsenzus oko minimuma ciljeva koje bi trebalo postići zdravstvenom reformom, istaknuto je na konferenciji 'Do zdravlja bez prepreka' u organizaciji stranke Pametno

'Dostupnost zdravstvene zaštite ovisi o tome kojem dijelu pučanstva pripadate. Ako pripadate privilegiranom dijelu onda je dostupnost izvrsna jer se samo jedan posto populacije žali da nije dobro. Ako pripadate u skupinu prosječnih građana Hrvatske onda dostupnost ovisi o tome gdje živite i zapravo je uglavnom nedostupna', kazao je voditelj Foruma zdravstva stranke Miroslav Harjaček, inače predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

Smatra kako građanima ne treba obećavati ono što se ne može napraviti već treba u okviru postojećih sredstava ponuditi dugotrajno održiv zdravstveni sustav. Za to bi nam mogli poslužiti modeli zemalja u svijetu i Europskoj uniji u kojima je to dobro riješeno.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga (SDP) kaže kako dostupnost zdravstvene zaštite tišti pacijente i zdravstvene profesionalce.

'Postoje kapaciteti koji su apsolutno krivo iskorišteni. Programi koje smo mi radili 2015. pokazali su kako se brzo i efikasno može smanjiti liste čekanja i zdravstvo učiniti mnogo dostupnijim, no promjenom vlasti ti su programi ukinuti', kaže.

Hrvatsko je zdravstvo danas izrazito nedostupno. Nema reforme zdravstva, ono je prepušteno slučaju, a tada imamo nazadovanje. To je najvidljivije u dugim listama čekanja, porastu cijene lijekova i forsiranje pacijenata prema privatnom sektoru. To je očito izričita namjera aktualne vlasti, smatra Varga.

Član Predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak kaže kako im je cilj kreirati zdravstveni sustav koji je najbolji za građane.'U Europi je to jedno od prvorazrednih pitanja, a želimo da to postane i u Hrvatskoj', rekao je.

To znači izaći iz stranačkih rovova i dogovoriti se o osnovnim ciljevima zdravstvene reforme, koje će trebati implementirati. Pritom nije potrebna lažna dilema o tome trebamo li javno ili privatno zdravstvo, jer nam treba i javno i privatno, ali u službi građana i solidarnog zdravstva, ističe Puljak.