širi se oporbena snaga

Stranka bivšeg predsjednika prelazi u GLAS; Josipović: Stranke ljevice trebaju se ujediniti

21.12.2018 u 20:08

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović i cijela njegova stranka Naprijed Hrvatska uskoro bi trebali postati novi članovi stranke GLAS, koju vodi Anka Mrak Taritaš. Razgovori se još vode, no čini se da su obje strane optimistične da će doći do dogovora

Razgovori između Ive Josipovića i njegove stranke Naprijed Hrvatska s jedne strane te GLAS-a s druge strane vode se već neko vrijeme. U GLAS-u nam kažu da su razgovori odmakli i da bi do kraja godine trebao pasti i konačan dogovor.

Razgovore je za tportal potvrdio i Ivo Josipović. 'Razgovaramo o ujedinjenju, ali još nismo napravili sporazum. Ideja je da se stranke ljevice i centra, liberalno-lijeve stranke, polako počnu skupljati. Dosta smo se raspadali, a sada bi trebalo raditi na ujedinjenju jer inače nemamo nikakve izglede', kaže Josipović za tportal.

Smatra da se taj proces treba nastaviti i s drugim strankama.

'Mislim da bi bilo prirodno da SDP preuzme tu ulogu, a hoće li, to ćemo vidjeti. Volio bih da osvijeste to da su najsnažnija ekipa oko koje bi se, formalno ili neformalno, trebalo ujedinjavati. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti na ljevici', poručuje Josipović.

Da je cilj okrupnjavanje oporbe, potvrđuju i u GLAS-u, koji kao dio Amsterdamske koalicije već ima partnere u IDS-u, HSS-u, PGS-u i HSU-u.

'Jedina odgovorna politika u ovom trenutku kada je oporba fragmentirana je politika okupljanja oporbenog lijevog centra. Iz tog razloga mi u GLAS-u pokrenuli smo razgovore o ujedinjenju sa strankom Naprijed Hrvatska-Progresivni savez. Kada smo osnivali GLAS, namjerno smo se odlučili za riječ savez jer želimo biti mjesto okupljanja jer jedino ujedinjena oporba može biti brana rastućem desnom radikalizmu. Iz istog razloga već neko vrijeme u okviru tzv Amsterdamske koalicije radimo na oporbenom okupljanju za sve predstojeće izborne cikluse', poručila je za tportal predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Neki tehnički detalji još se dogovaraju, no kako doznajemo, Josipović ulaskom u GLAS ne bi bio u vodstvu stranke, već vjerojatno član njihova Programskog vijeća.

Uz Josipovića, jedan od najvidljivijih ljudi u javnosti je Renato Petek, zastupnik Naprijed Hrvatske u zagrebačkoj Skupštini. No iako bi i on postao vijećnik GLAS-a, ne bi ulazio u klub te stranke, nego bi ostao u onom SDP-ovom. Naime, Petek je u Skupštinu izabran sa zajedničke liste sa SDP-om. 'Držimo se riječi i imamo obavezu prema SDP-u. Nismo mi ti koji prevarimo partnere', kaže Josipović.

  • +33
Sva lica Ive Josipovića Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić