nastavlja se pritisak

Propalo mirenje, školama se u štrajku u četvrtak pridružuju znanost i visoko obrazovanje

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 10:36
  • Objavljeno 21.10.2019 u 06:22
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

U ponedjeljak štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama, uključujući Grad Zagreb, poručili su čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Za 12 sati je predviđena konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu 'Štrajk u osnovnim i srednjim školama' - izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka. Govorit će predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Plaćanje, zabrana štrajka ili nešto treće

No kako će se štrajk dalje razvijati, hoće li biti plaćen, zabranjen ili će se dogoditi neka treća opcija? Ministar rada Josip Aladrović rekao je da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Štrajk prosvjetara se nastavlja jer sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za ukupno 6,12%, u tri maha po 2% (2% + 2% + 2%) u 2020. godini, prenosi HRT. 

Koeficijenti složenosti poslova kamen spoticanja su i za učitelje i za profesore već godinama. Svjesni su i u Vladi da ta Uredba iz 2001. godine različito definira radna mjesta u javnoj i državnoj upravi i zato će angažirati stručnjake koji će izraditi kvalitetan dokument.

No osim nezadovoljstva premijerovom ponudom, školske sindikate muče i neka pitanja. Primjerice hoće li štrajk biti plaćen?
Ministar rada  i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je štrajk rekavši da je Vlada predložila korektnu ponudu. Što se tiče nastavka razgovora sa školskim sindikatima, kaže, ponuda je na stolu, a na upit hoće li ih primiti premijer odgovara kako nije siguran.

A što će se događati sljedećih dana, doznat će se uskoro. Aladrović kaže da je više opcija na stolu.

- Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno, rekao je Aladrović.

  • +21
  • +18

Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa', rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja, javlja N1.

Radeka je najavio štrajk koji na fakultetima počinje u čevtrtak.

'Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku...', rekao je Igor Radeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!