NAKON TOGA GENERALNI ŠTRAJK?

Štrajk u Konstruktoru nastavlja se do idućeg petka

02.03.2012 u 16:24

Bionic
Reading

Radnici tvrtke Kostruktor inženjering, koji su od jučer u štrajku, najavili su nastavak obustave rada do idućeg petka, a ako im ni tada ne budu isplaćene zaostale plaće, krenut će u generalni štrajk. To su nam danas u podne potvrdili radnici u pogonu Konstruktora na predjelu Sirobuja, istočnom predgrađu Splita

Na toj lokaciji je betonara tvrtke i u štrajku je oko 150 radnika. Razgovarali smo s njima i oni su štrajk organizirali na više lokacija sami, bez sindikata. Za sindikat su ustvrdili da je pod kontrolom uprave tvrtke i da ne štiti dovoljno interese radnika.

Povjerenik Nezavisnog sindikata građevinara u Konstruktoru, Bartol Bekavac je najavio isplatu plaće za prosinac i možda za siječanj do kraja idućeg tjedna, navodeći da je to obećanje dobio na sastanku s direktorom Željkom Žderićem. Kostruktor Inženjering ima 1500 zaposlenih na više gradilišta u zemlji, a najveću pažnju je izazvao zastoj radova zbog obustave rada na Zapadnoj obali u splitskoj gradskoj luci.

Podsjetimo da je račun Konstruktora u blokadi još od ljeta 2011. godine, a u tijeku je suđenje čelnim ljudima tvrtke zbog privatizacije. Željku Žderiću, Ivici Mladineu, bivšem šefu Porezne uprave, te Berislavu Bašiću i Josipu Kuzmaniću, članovima Upravnog odbora tvrtke, sudi se na splitskom Općinskom sudu i tereti ih se da su financijskim malverzacijama oštetili Hrvatski fond za privatizaciju za više od dva milijuna kuna.

Ovaj štrajk je zapravo samo posljedica nagomilanih problema tvrtke, koja je pogođena krizom u građevinskom sektoru, ali je ostala i bez važne političke podrške zahvaljujući kojoj tvrtke nije i ranije posrnula.