nove mjere

Strah od migranata: Poljska uvodi provjere na granici s Njemačkom?

27.09.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Poljska bi mogla uvesti provjere na granici s Njemačkom zbog straha od ilegalnih migranata, rekao je glasnogovornik vlade za Polsat News kasno u utorak

Poljska je već u utorak uvela provjere nekih vozila koja prelaze u zemlju iz Slovačke za koje se sumnja da bi mogla prevoziti ilegalne migrante, rekao je ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski. Slovačka se bori s velikim brojem ilegalnih migranata čiji se broj u toj zemlji povećao devet puta u odnosu na prije godinu dana, na više od 27.000 ove godine, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova.

"Strahujemo da bi svakog trenutka moglo doći do dolaska iz Italije", rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller za privatnu televiziju Polsat News, govoreći o ilegalnim migrantima.

  • +5
Ilustrativna galerija/Migranti na Lampedusi Izvor: EPA / Autor: CIRO FUSCO

"Zato razmišljamo o kontrolama na poljsko-njemačkoj granici s naše strane, jer se bojimo prometa koji će doći iz Italije." Tisuće migranata koji putuju plovilima sa sjevera Afrike stiglo je ovaj mjesec na talijanski otok Lampedusu. U međuvremenu, Njemačka je kasno u utorak objavila da će postaviti snažnije kontrole na granici s Poljskom i Češkom u borbi protiv trgovine ljudima. Potez Njemačke da pooštri granične kontrole uslijedio je nakon što je kancelar Olaf Scholz u subotu pozvao poljsku vladu da razjasni optužbe o novcu koji navodno daju migranti kako bi dobili vizu. U intervjuu za televiziju Deutschlandfunk, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, članica socijaldemokrata (SPD) lijevog centra kancelara Scholza, rekla je da će Njemačka uspostaviti stacionarne granične kontrole s Poljskom i Češkom.

"Pripremit ćemo snažnije kontrole granice kako bi se učinkovitije borili protiv trgovaca ljudima", naglasila je Faeser. Faeser nije rekla kada će nove mjere biti primijenjene. Politico je izvijestio da će nove kontrole biti službeno objavljene u srijedu.