planovi ušteda

Velika Britanija tražitelje azila seli u napuštene vojne objekte i teglenice

07.08.2023 u 21:31

Bionic
Reading

Velika Britanija je u ponedjeljak počela premještati dio migranata na veliku teglenicu na svojoj južnoj obali, u sklopu planova da uštedi novac i ukloni hotele za koje kaže da "privlače" migrante koji čamcima stižu u zemlju

Premijer Rishi Sunak je suzbijanje ilegalne migracije odredio glavnim prioritetom uoči parlamentarnih izbora za koje se očekuje da će biti održani iduće godine, pokazujući da su njegovi konzervativci po tom pitanju tvrđi od oporbene Laburističke stranke koja ima veliku prednost u anketama.

U želji da odvrati buduće ilegalne migrante od dolaska u Veliku Britaniju, vlasti ih premještaju u napuštene vojne objekte i teglenice poput sive trokatnice Bibby Stockholm u Portlandu koja može smjestiti oko 500 ljudi u više od 200 spavaćih soba.

Također pokušava poslati tražitelje azila u Ruandu, iako je taj plan osporen na sudovima i sada se čeka konačna presuda vrhovnog suda.

Više od 50.000 tražitelja azila živi u hotelima nakon što su prošli posljednji dio svog putovanja u malim gumenjacima preko La Manchea iz Francuske.

Vlada kaže da hoteli za njihov smještaj koštaju porezne obveznike više od šest milijuna funti dnevno.

Politika je podijelila lokalne zajednice, a neki smještaj za ljude koji dolaze iz zemalja poput Iraka, Irana, Sirije, Afganistana ili Albanije opisuju kao nehuman.

Drugi su ljuti zbog utjecaja na lokalne usluge i strahuju da bi zbog premještanja moglo doći do prosvjeda azilanata.