un objavio

Gotovo 300 djece je umrlo pokušavajući doći u Europu preko Sredozemnog mora

14.07.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Oko 289 djece izgubilo je život u prvih šest mjeseci 2023. pokušavajući doći u Europu preko Sredozemnog mora, što je znatan porast, priopćio je UN u petak

Taj je broj dvostruko veći nego u prvih šest mjeseci 2022., dodao je UN-ov fond za djecu (UNICEF), pozivajući na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora koji će omogućiti da se djeca sklone u Europu.

"Broj djece koja su izgubila život pokušavajući prijeći Sredozemno more i doći u Europu udvostručio se u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani", rekla je čelnica za migracije i raseljene osobe u UNICEF-u, Verena Knaus.

"Ocjenjujemo da je 11.600 djece u prvih šest mjeseci ove godine prošlo tim putem, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2022.", dodala je.

U prva tri mjeseca 2023., oko 3.300 djece na toj ruti - što je 71 posto ukupnog broja - nisu imali pratnju ili su bili odvojeni od obitelji, navodi UNICEF.

To je triput više nego u istom razdoblju lani.

"Ta djeca moraju znati da nisu sama. Čelnici cijelog svijeta moraju odmah reagirati", istaknula je Verena Knaus.

Eurozastupnici su u četvrtak tražili donošenje "strategije sigurne i stalne potrage i spašavanja" migranata na Mediteranu, pošto je sredinom lipnja kod grčke obale potonuo brod, pri čemu je možda poginulo više od 600 ljudi.

Oronula i prekrcana koćarica koja je isplovila iz Libije potonula je blizu Grčke u noći na 14. lipnja. Samo su 104 putnika spašena s brodice na kojoj je bilo oko 750 ljudi, ističu eurozastupnici. Pronađena su 82 tijela, a pretpostavlja se da su i ostali mrtvi.