HND UPOZORAVA

'Stradavaju novinari sa stavom'

27.11.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Zauzimanje stajališta o aktualnom stanju u hrvatskim medijima okosnica je rada današnje, 50. skupštine Hrvatskog novinarskog društva (HND), koja se uz prisustvo 82 od ukupno 143 člana Skupštine održava u prostorijama Međunarodnog centra za obrazovanja novinara (ICEJ) u Opatiji.

"Iza nas je godina za koju mislim da je za medije i za novinarstvo, ukupno gledajući, bila nešto bolja od one prošle, 2008., ali je za nas novinare u socijalnom smislu bila teža, s brojnim socijalnim neizvjesnostima", rekao je predsjednik HND Zdenko Duka podnoseći izvještaj Skupštini o radu Izvršnog i Središnjeg odbora Hrvatskog novinarskog društva.

Iako je bilo prijetnji i napada na novinare, ipak se ni izdaleka nije ponovila crna pogibeljna 2008., koja će biti zabilježena po atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića, rekao je Duka.

Kad se pak govori o novinarstvu, "nastavlja se trend trivijalizacije, a to znači da novinari objektivno imaju sve manje slobodnog prostora, da zapravo rade sve nezahvalnije i nevažnije novinarske poslove, da stradavaju često novinari sa stavom," kazao je Duka.

U raspravi je rečeno kako potreba zaštite novinara i medijskih sloboda, koja, kako je istaknulo više članova Skupštine, posebno dolazi do izražaja na HTV-u i Večernjem listu, nameće i pitanje profesionalne etike. O pitanju etike bit će riječi kad se bude raspravljalo o prijedlogu donošenja kodeksa časti hrvatskih novinara u kojem je posebno označena urednička odgovornost.

U brojnim diskusijama istaknuto je kako se i dalje ne poštuje Zakon o medijima, pa je podržan zahtijev o promjeni toga zakona, kako bi se vlasnici i uprave medija učinilo izravno odgovornim za neuređene odnose u medijima, i kroz donošenje statuta redakcija kojima bi se precizirali i adekvatno uredili odnosi na relaciji vlasnici - urednici i urednici - novinari.

Uz isticanje pitanja socijalno-profesionalne sigurnosti novinara, na dnevnom redu ove skupštine je i izmjena Statuta HND-a s prijedlogom povećanja članarine.