MONETIZIRANJE LJUDSKE PATNJE

Stožer već sada radi frku oko Dana sjećanja

24.10.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u potpunosti odbacuje program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji je pod nazivom 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta' predložio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, tvrdeći da im je Sabo 'ukrao' geslo budući da je poznato da se upravo Stožer zalaže da se Vukovar proglasi mjestom pijeteta.

‘Dobro se zna da je upravo proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta jedan od najvažnijih zahtjeva na kojima inzistira Stožer u borbi protiv uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a sada ispada da se za to zalaže i gradonačelnik Sabo, s kojim još od veljače nemamo šta razgovarati’, kazao je Hini glasnogovornik Stožera Igor Gavrić.

Gavrić ističe kako i dalje stoji najava Stožera da će 18. studenoga sami organizirati obilježavanje vukovarske tragedije.

‘Kakav će u konačnici biti naš program i u kojem obujmu će se dogoditi, ovisi ponajprije o rezultatima razgovora koji imamo s premijerom Zoranom Milanovićem u ponedjeljak, 28. listopada. Ako se raziđemo bez dogovora o bitnim pitanjima, Vukovar će, kako što smo i najavljivali, 18. studenoga biti negostoljubiv grad za predstavnike vlasti’, poručio je Gavrić.

Rekao je kako će u tom slučaju Stožer pozvati sve braniteljske i stradalničke udruge na bojkot obilježavanja Dana sjećanja u organizaciji gradskih i državnih vlasti.
Što se tiče obilježavanja koje je predložio Sabo, Stožer će tražiti od sudionika sastanka na kojem se razgovaralo o obilježavanu 22. godišnjice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu da se ograde od zaključaka.

Iz ureda gradonačelnika Sabe jučer je medijima priopćeno kako će se ovogodišnje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održati od 14. do 23. listopada pod sloganom ‘Vukovar - mjesto posebnog pijeteta’, a kolonu sjećanja ulicama grada predvodit će članice Udruge ‘Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije’.

U priopćenju je navedeno kako su na sastanku gradonačelnik Sabo, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić sa većinom predstavnika udruga u tom tijelu kao i vukovarski župnici Ivica Jagodić i Mato Martinković razmotrili prijedloge pristigle na javni poziv za program obilježavanja 18. studenoga.

Hrvatski sabor donio je 1999. godine odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode. Taj spomendan obilježava se na dan kada je 1991. godine, nakon gotovo tromjesečnog otpora, slomljena obrana Vukovara, te u grad ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.