REFERENDUM O ĆIRILICI

Stožer: Prikupili smo 650 tisuća potpisa

06.12.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara od 17. studenoga do 1. prosinca uspio je prikupiti više od 650 tisuća potpisa građana za raspisivanje referenduma za drugačije reguliranje prava nacionalnih manjina na dvojezičnost, objavili su članovi ove neformalne inicijative dijela braniteljskih udruga na današnjoj konferenciji za tisak u Vukovaru

Nedopušteno pitanje

'Ako predsjednik Sabora uputi inicijativu za raspisivanje referenduma u proceduru, Odbor će o njoj raspravljati. Ovdje se radi o, po mojem sudu, evidentno nedopuštenom pitanju i naš predsjednik je rekao što po tom moramo postupiti. Moje mišljenje je da je ovo pitanje koje ne može biti predmet referenduma i to nije vezano uz promjene Ustava koje su sada u proceduri. Mislim da je ovdje iz aviona jasno da se radi o nedopuštenom pitanju', izjavio je za Media servis predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin.

'Ostalo je još nekoliko kutija s potpisnim knjigama za prebrojiti', procijenio je glasnogovornik Igor Gavrić.

'U tim kutijama preostalo je još nekoliko tisuća potpisa, ali bitno je da je potpisa više od 650 tisuća. Svi potpisi su vjerodostojni, jer smo ih pregledali i izdvojili one s nečitkim potpisom i OIB-om. Sljedeći tjedan predajemo ih u Hrvatski sabor i očekujemo donošenje odluke o raspisivanju referenduma', poručio je Gavrić.

Reagirao je i na izjave premijera Zorana Milanovića da ovakav referendum neće proći dok je on premijer, jer bi bio nedemokratski i neustavan. Gavrić kaže da o tome odlučuje Sabor, o raspisivanju, i Ustavni sud, o ustavnosti.

'Ovim referendumom želimo pomoći Hrvatskoj da se približi demokratskim standardima najrazvijenijih zemalja Europske unije', ustvrdio je Gavrić.

Stožerovo pitanje glasi: 'Jeste li za ili protiv da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?'


Referendumom žele promijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji sada propisuje da se dvojezičnost uvodi kada nacionalna manjina u općinama i gradovima iznosi više od trećine stanovništva. Stožer taj postotak želi povećati na 50 posto.

Podsjetimo, inicijativa je krenula kao nastavak kampanje protiv ćirilice u Vukovaru, ali uspjeh referenduma mogao bi utjecati prava svih nacionalnih manjina na dvojezičnost u sredinama gdje je njihov udio manji od 50 posto.

Potpisi su se tijekom dva tjedna, do nedjelje, prikupljali na dvije tisuće mjesta u Hrvatskoj. Najviše, 160 tisuća, prikupljeno je u Zagrebu, a najmanje u Istarskoj županiji. Stožer nije procijenio koliki su bili financijski troškovi kampanje prikupljanja potpisa. Gavrić kaže da su donacije davali pojedinci, a 'stožeraši' za štandovima su bili volonteri.