NAKON RAZGOVORA S TSIPRASOM

Makedonija odustala od imena Aleksandra Velikog za aerodrom u Skoplju

24.01.2018 u 20:55

Bionic
Reading

Makedonski ministar Zoran Zaev objavio je u srijedu da je u razgovoru s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom pristao, kako to traži Grčka, promijeniti ime međunarodne zračne luke u Skoplju koja se sada zove "Aleksandar Veliki".

"Naša vlada promijenit će imena zračne luke i autoceste koja će se zvati 'autocesta prijateljstva', kako bismo u praksi pokazali da smo snažno angažirani u tome da pronađemo rješenje" za spor s Grčkom o imenu Makedonije, rekao je Zaev.

Nakon trosatnih razgovora s grčkim premijerom upriličenih na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, Zaev je rekao "to pokazuje našu dobru volju, dokaz je da nemamo teritorijalnih težnja prema našem susjedu".

Grčka godinama prosvjeduje protiv odabira imena svoga antičkog vojskovođe za ime zračne luke u Skoplju. Tvrdi da je to uzurpacija njezine povijesne baštine i pokazatelj iredentizma sjeverne države prema grčkoj pokrajini Makedoniji u kojoj je bilo središte Aleksandra Velikog, vladara iz 4. stoljeća prije Krista.

Prema diplomatskom makedonskom izvoru, promjena imena mogla bi biti "glavni adut" prema rješenju spora o imenu Makedonije koji postoji od 1991.

  • +5
Nova Vlada Republike Makedonije Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Zbog spora o imenu Grčka, koja priječi Makedoniji put prema punopravnom članstvu u NATO-u i EU, uspjela je ishoditi da 1993. ta država koja je postala neovisna nakon raspada bivše Jugoslavije bude primljena u Ujedinjene narode pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Nekoliko minuta ranije, grčki premijer Tsipras je rekao da je njegov sugovornik "preuzeo važne inicijative koje će omogućiti da se rasprše sumnje u iredentizam".