JEDNAKOST ZA SVE

Stotine tisuća Francuza marširalo za gay brakove

27.01.2013 u 21:35

Bionic
Reading

Unatoč lošem vremenu, stotine tisuća Francuza i Francuskinja danas je marširalo pariškim ulicama u znak podrške bračnoj jednakosti. Policija izvještava o 125.000 sudionika, dok organizatori kažu da se radi o brojci od čak 400.000

Veliki ulični marš uslijedio je samo dva tjedna nakon antigej prosvjeda koji je okupio još veći broj građana. No, za razliku od tog prosvjeda, na današnjem su se vijorile zastave duginih boja i natpisi poput 'Jednakost za sve', izvještava Crol.hr.

Francuski parlament u utorak započinje službenu raspravu o prijedlogu zakona kojim se žele ozakoniti istospolni brakovi. Kada bi prijedlog prošao i zakon se u konačnici usvojio, Francuska bi postala 12. zemlja u svijetu koja je ozakonila istospolne brakove.

U subotu je ministrica pravosuđa Christiane Taubira opisala reformu kao 'situaciju nepodnošljive nejednakosti' i naglasila kako se 'novim zakonom heteroseksualnim parovima ništa neće promijeniti'.


'Ovaj će zakon zaštiti sve obitelji. Zaštitit će prava djece', izjavila je Taubira. Dodala je kako 'trenutno u Francuskoj stotine tisuća djece živi u istospolnim obiteljima, ali im nedostaje jednaka pravna zaštita i sigurnost koju uživaju heteroseksualne obitelji'.

Nicolas Gougain
, iz organizacije Inter-LGBT, izjavio je da je prosvjed reakcija na 'nesigurnost i neodlučnost vlade u provedbi obećanja' te da je 'sudionike današnjeg marša motivirao strah od mogućeg neusvajanja zakona'.

Možda strahu ipak nema mjesta, ako se uzmu u obzir najnoviji podaci istraživanja koji kaže da 63 posto građana podržava novi zakon. Usporedbe radi, u prosincu je podršku zakonu davalo tri posto manje građana (60 posto). Porasla je i podrška članku o posvajanju djece, sa 46 na 49 posto.

Bezuvjetnu podršku daje i prva dama Francuske Valérie Trierweiler, koja je najavila da će s veseljem biti svjedokinjom na svečanostima vjenčanja lezbijki i gejeva, čim se zakon prihvati. Trierweiler, višegodišnja partnerica predsjednika Françoisa Hollandea, već je unaprijed dogovorila prisustvovanje na nekoliko vjenčanja svojih gej prijatelja.
239685 ,239535 ,237998 ,237457