OČEKUJE SE MANJA ŠTETA

Što uzrokuje stalne potrese oko Splita?

04.02.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Iako još nema službenih informacija o šteti nakon jutrošnjeg potresa u okolici Splita, Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe kaže kako je taj potres jačine 4,1 po Richteru spada u skupinu jačih potresa te kako bi se manja šteta mogla očekivati

Iako je jutrošnji potres treći jači na tom području od druge polovine siječnja, Kuk kaže da za seizmologe to nije iznenađenje. 'To je seizmički aktivno područje, naši instrumenti tamo svakodnevno bilježe potrese', kaže Kuk no dodaje kako je riječ o izraženoj seizmičkoj aktivnosti. 'Takva aktivnost može trajati nekoliko mjeseci, no nema pravila', dodaje.

Riječ je o tektonskim potresima u priobalju i unutrašnjosti koje uzrokuje podvlačenje jadranske mikroploče pod planinski sustav Dinarida a to sve uzrokuje pomicanje afričke ploče prema sjeveru. Na istom je području 1898. godine zabilježen puno jači potres od ova tri. Iako se precizno ne može govoriti o njihovoj jačini s obzirom da tada nije bilo seizmografa kojima bi se mogla izmjeriti jačina, učinak tog potresa s epicentrom kod Trilja bio je na devetom stupnju po Mercallijevoj ljestvici.

Na pitanje može li se na tom području očekivati ponovno takav potres s obzirom da je od njega prošlo oko 115 godina, Kuk kaže kako je posljednji potres slične jakosti poput onog katastrofalnog 2009. u talijanskoj L'Aquili, to područje pogodio prije više od 300 godina.