MAME I BEBE

Što UNICEF čini za promicanje dojenja u Hrvatskoj?

22.10.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Zamislite da svijet raspolaže novim proizvodom iz snova koji omogućuje prehraniti i stvoriti imunitet za svako novorođenče na kugli zemaljskoj. Zamislite i da ga se svugdje može dobiti, i to besplatno… Taj proizvod iz snova je majčino mlijeko

No iako je dojenje najbolji izbor za dijete i majku, u Hrvatskoj se postotak djece dojene tijekom prvih šest mjeseci procjenjuje na manje od 30 posto (99 posto majki moglo bi dojiti svoju djecu kad bi imale pomoć i podršku, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a).

Gotovo sva djeca u Hrvatskoj rađaju se u rodilištima, a da bi im se osigurao najbolji mogući početak, UNICEF zajedno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi provodi inicijativu Rodilišta – prijatelji djece. U taj program uključila su se sva rodilišta u Hrvatskoj (ukupno 34), a zahvaljujući trudu i ulaganju osoblja, trenutačno je 16 njih zadovoljilo kriterije za dobivanje naslova Rodilište - prijatelj djece. To znači da se u tome rodilištu bebe ne razdvajaju od majki te da osoblje pomaže majkama i bebama u prvim danima steći vještinu dojenja. Tako u rodilištima u Vukovaru, Rijeci, Svetom Duhu u Zagrebu, Dubrovniku, Sinju, Gospiću, Đakovu, Puli, Koprivnici, Čakovcu, Zaboku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Zadru, Karlovcu i Vinkovcima bebe manje plaču, jer su od samog početka uz svoje majke.

Važan dio inicijative čini i lokalna potpora pri dojenju u zajednici, pri čemu je broj grupa za potporu dojenju od pokretanja inicijative narastao sa 15 na 96 grupa, a danas djeluje i još pet grupa nevladinih organizacija. U suradnji s udrugom Roda, u cilju promicanja dojenja snimljen je edukativni film o dojenju koji je premijerno prikazan krajem rujna ove godine. Film pruža mnoge informacije i korisne savjete stručnjaka i roditelja o dojenju te kako uspješno prebroditi teškoće ili nedoumice oko dojenja.