eg.5

Što sve znamo o novoj podvarijanti koronavirusa: Koliko je Eris zapravo opasan?

14.08.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je objavila kako je od 10. srpnja do 6. kolovoza prijavljeno 1,5 milijuna novozaraženih koronavirusom. Pod povećalom WHO-a je nova verzija virusa EG.5, neslužbenog naziva Eris. Evo što dosad znamo o novoj podvarijanti omikrona

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno pomno prati širenje nove podvarijante covida nazvane EG.5. Neslužbeno nazvana Eris, nova podvarijanta omikrona prema sadašnjim saznanjima ne predstavlja velik rizik za javno zdravlje te ne postoje dokazi o tome da uzrokuje teža oboljenja od drugih varijanti koje trenutačno kruže.

Što je EG.5 i kad se pojavio?

Covid je dosad mutirao više puta, a sve te nove njegove genetske inačice nazivaju se sojevima ili varijantama virusa, a njihove podvrste podvarijante. EG.5 još je jedna od podvarijanti soja omikron, a prvi put je uočen u veljači ove godine. Od tada do danas broj zaraženih ovom podvarijantom u stalnom je porastu. Kako piše BBC, nadimak Eris EG.5 zaradio je na društvenim mrežama.

Eris je vrlo sličan podvarijanti EG.5.1., koja je prema posljednjim podacima u Velikoj Britaniji prisutna u jednom od sedam slučajeva zaraze covidom. Pored Velike Britanije, novi val epidemije prijavljen je u SAD-u, Indiji i Japanu, a Francuskoj je u prvom tjednu kolovoza isto tako krenuo rasti broj zaraženih. U SAD-u je Eris po prisutnosti nadmašio druge podvarijante omikrona.

Je li Eris opasniji od drugih varijanti?

Iz WHO-a ističu kako zasad ništa ne upućuje na to da je riječ o podvarijanti koja uzrokuje teža oboljenja. Prema sadašnjim informacijama, rizici nisu veći u odnosu na ostale varijante koje trenutačno cirkuliraju. Ipak, neki testovi sugeriraju da može izbjeći naš imunološki sustav lakše nego ostale varijante, no to ne znači i da uzrokuje teža oboljela.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako je u Velikoj Britaniji posljednjih tjedana došlo do blagog porasta hospitaliziranih ljudi uslijed zaraze covidom, posebice onih starijih od 85 godina, stručnjaci kažu da su brojke i dalje niže nego za vrijeme prethodnih valova. Pritom nije zabilježen niti porast broja teško oboljelih osoba na intenzivnoj njezi.

Gdje se dosad sve pojavio EG.5?

Zaraženih ovom podvarijantom omikrona zasad ima u 51 zemlji, između ostalog i u Kini, SAD-u, Japanu, Kanadi, Australiji, Singapuru, Britaniji, Francuskoj, Portugalu i Španjolskoj.

Koji su simptomi ove podvarijante?

Stručnjaci kažu da zasad nema saznanja o tome da ova podvarijanta uzrokuje nove simptome covida. Dakle, i dalje vrijedi isto - ako imate povišenu temperaturu, kontinuirani kašalj, grlobolju, ako vam curi nos, osjećate umor ili ste izgubili osjet okusa i mirisa, svakako valja posumnjati na covid.