duboko potreseni

Što su šokirani susjedi i poslodavci rekli o čovjeku koji je bacio djecu s balkona

28.02.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Iz Kampa Šimuni, gdje je posljednjih osam godina radio 54-godišnji otac koji je jutros bacio djecu s prvog kata obiteljske kuće, oglasili su se priopćenjem. 'Nečovječni čin sledio nam je krv u žilama te teško komentiramo cijeli slučaj. J.R. je zaposlenik Kampa Šimuni od 1999. godine, kratko je prešao u drugu firmu te se 2002. godine vratio ponovno raditi u Kamp Šimuni. Cijeli slučaj možemo komentirati s poslovne strane, gdje navodimo da je posao obavljao korektno', poručili su poslodavci

'Budući da je obitelj lošijeg financijskog statusa, vlasnici firme su u više navrata financijski potpomagali njegovu obitelj. Ima djecu iz prijašnjih veza, brakova koja ne žive s njim. Kćer koja je napunila 18 godina te još starijeg sina – s njima nije u kontaktu. Cijeli slučaj je zgrozio i rastužio cijelu firmu, duboko smo potreseni i ne možemo vjerovati da je kolega kadar ovako monstruozno djelovati naspram vlastite obitelji. Što god bude u našoj moći bit će usmjereno na pomoć nesretnoj djeci', zaključuju iz Kampa Šimuni.

>>>Otac prijavljen za pokušaj četverostrukog teškog ubojstva, slijedi mu pritvor

Bernardo Baričević, vlasnik kuće u Pagu, s čijeg je balkona njegov 54-godišnji podstanar J.R. jutros nešto prije sedam sati bacio svoje četvero djece - tri djevojčice u dobi od 5,7 i 8 godina te dječačića od nepune 3 godine, kaže da mu je žena umrla prije mjesec dana. 'Nisam zaplakao, ali jutros jesam', na rubu suza kazao je 85-godišnjal za Zadarski list.

Stanodavac kod kojeg je obitelj živjela dvije godine i 10 mjeseci jutros je zatekao stravičnu scenu pred pragom. 'Djevojčice se nisam usudio dirati, a maloga sam donio tu na terasu pred moja vrata i umotao ga u deku', priča Baričević, kod kojeg je obitelj živjela dvije godine i deset mjeseci. Nikada ih, kaže, nije čuo da se nešto svađaju, osim što bi ponekad čuo podstanarku kako govori suprugu da nešto napravi oko djece, izvede ih, nahrani, ili što slično, ali da bi on to odbijao.

>>>Kujundžić: Djevojčica će iz Zadra biti prebačena u KBC Zagreb

Prvi susjed Ivan Škoda (38) kaže da je majka dotrčala nakon što je on već bio uz ozlijeđenu djecu te da je od nje čuo kako djeca nisu pala već da ih je otac, njezin suprug, pobacao.

  • +2
Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

'Rekla je da je spavala i da je vidjela da on uzima petogodišnju kći u naručje, ali da ništa nije niti slutila već mislila da ju nosi u dnevni boravak. Ne znam što je bio povod niti uopće mogu zamisliti što bi mogao biti. Nisam ih nikada čuo da se svađaju. On je radio uglavnom noćne smjene. Bio je noćni čuvar u obližnjem kampu Šimuni. Nisam primijetio ni da je pio, a jednom mi je rekao da se davno ostavio alkohola', ispričao je susjed obitelji koja je u Pag doselila iz Virovitice još prije desetak godina.

Izvor: Pixsell

Anka Šabalić, umirovljenica koja živi u istoj ulici, kaže da su djeca bila pristojna, vesela, uvijek bi se lijepo javila i pozdravila. 'Viđala sam ih i na tržnici, a kad bi se tamo nešto događalo znali su i pjevati', govori Šabalić.

Jedna Pažanka koja navodno radi u javnoj službi pa je iz tog razloga htjela ostati anonimna rekla je da majka ima kći iz prvog braka, koju su 'prije pet, šest godina uzeli socijalni radnici'. Po njenim spoznajama, ta kći bila je smještena u Domu za odgoj u Splitu. Obitelj je, kaže, pod nadzorom Centra za socijalnu skrb otkad im je najstarija kći krenula u školu.

Obitelj je bila korisnik Centra za socijalnu skrb u Zadru, ali 'nitko nikada nije prijavio nasilje'

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul komentirala je slučaj tragičnog obiteljskog nasilja na Pagu.

'Obitelj je bila korisnica naših prava, vodili su se različiti postupci, ali moram reći da nikada ništa nije upućivalo na ovakav ishod, niti je moguće predvidjeti ovakav brutalan i radikalan ishod', kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul, prenosi N1.

'Još uvijek su naši korisnici, ali nikada nasilje nije bilo prijavljeno, majka je i danas bila ovdje kod nas i u tom smislu negirala da je ikada bilo ikakvo nasilje i sumnjivo ponašanje koje bi uopće bilo slutnja ovako radikalnog čina', kazala je Burčul.

Potvrdila je da je obitelj pod nadzorom centra bila zbog najstarije kćeri koja sada ne živi s obitelji i koja nije zajedničko dijete partnera. Zadnji nadzor, potvrdila je, bio je u 2018. godini, ali ne zbog najstarije kćeri.

Radi zaštite osobnih podatka obitelji, ali i činjenice da je u tijeku policijska istraga, navela je da ne može iznositi detaljne informacije.

Upitana je li bilo propusta u radu Centra, odgovorila je: 'Mislim da nema tog stručnjaka, a i prema mom iskustvu, prije nego li sam postala ravnateljica radila sam zaštitu djece, nema tog eksperta koji može ovakvu situaciju predvidjeti. Kad imate psihički bolesnu osobu, možete se konzultirati i s ekspertima u tom dijelu, ali opet ne možete dobiti decidiran odgovor"', kazala je ravnateljica zadarskog Centra za socijalni rad.

Na pitanje što će biti s djecom, odgovorila je da najprije treba vidjeti kakav će biti ishod njihovog liječenja, ponajprije sedmogodišnjakinje. 'Svakako ide zaštita djece, to će se napraviti po pravilu struke', kazala je Burčul.