RATNI ZLOČINI

Što se to događa? Meron se povukao iz Žalbenog vijeća Karadžiću nakon što su mijenjani suci i u procesu Mladiću

01.10.2018 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) Theodor Meron odlučio se povući s mjesta predsjedajućeg u Žalbenom vijeću u predmetu Radovanu Karadžiću. Odluka je uslijedila dva dana nakon što je Karadžić, koji je u prvostupanjskom postupku pred Haškim tribunalom osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti, uložio zahtjev da se sudac Meron izuzme iz Žalbenog vijeća

Ranije su trojica od pet prizivnih sudaca na slučaju bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na međunarodnom sudu uklonjena iz vijeća zbog moguće pristranosti.

Meron je kao predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, nasljednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kolokvijalno zvanog Haški sud, tada prihvatio argument obrane da su prizivni suci sudili u drugim slučajevima pred Haškim sudom koji su se bavili činjenicama koje Mladić osporava te da bi to moglo izazvati zabrinutost za nepristranost suda.

Mladić (75) je osuđen za ratne zločine i genocid u studenom 2017. na doživotnu kaznu zatvora poglavito zbog njegove uloge u etničkom čišćenju muslimana i Hrvata tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.

Glavni razlog naveden u zahtjevu obrane Radovana Karadžića je 'moguća pristranost' Theodora Merona jer je kao član sudskih vijeća u žalbenim procesima podređenima i bliskim suradnicima Radovana Karadžića presuđivao da su krivi i usuglašavao se s prvostupanjsko izrečenim kaznama dugogodišnjeg zatvora.

U obrazloženju svog povlačenja, piše Deutsche Welle, Meron navodi da bi u žalbenom dijelu suđenju Karadžiću bio i ostao nepristran, ali da bi neprihvaćanje zahtjeva za diskvalifikaciju moglo prouzročiti odugovlačenje čitavog procesa, pa se zbog toga neodgodivo povlači.

>>> Sud pred zatvaranjem: Gdje su danas haški uznici?

Takvu odluku je, ističe, donio imajući u vidu interese pravde i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove kao nasljednika Haškog suda. Svoje neodgodivo povlačenje potvrdio je i time što je dao nalog da sudac Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa iz Portugala upotpuni petočlano Žalbeno vijeće MMKS-a u slučaju Karadžić.

Odvjetnik Goran Mikuličić, koji je u Haagu branio i obranio generala Mladena Markača, za tportal je kazao da tvrdnju za izuzećem suca nije dovoljno izreći, nego ju je potrebno i potkrijepiti.

  • +4
Radovan Karadžić, ratni zločinac Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ne znam koji su argumenti, a koje bi obrana stavila za izuzeće suca Merona, ali znam da je on s obzirom na svoju dob krhkog zdravlja. Vjerujem da je jednostavno odlučio da će se ukloniti iz toga predmeta jer ga iscrpljuje i čini mu dodatni teret. Ne mislim da bi on na bilo koji način mogao biti pristran. To je čovjek od osamdeset godina koji je prošao sve i svašta u životu te nema nikakvih osobnih ambicija i afiniteta prema ovome ili onome', smatra Mikuličić.

Što se tiče zahtjeva obrane koji se temelji na činjenici da je Meron sudio i osudio brojne Karadžićeve podređene, Mikuličić kaže da to nije nikakav argument. Za traženje otklona suca potrebno je imati argument, navodi, koji ukazuje u konkretnom predmetu na pristranost suca.

Nekadašnji Markačev odvjetnik ne smatra da će se nešto bitno promijeniti navedenim izmjenama sudaca u predmetima Karadžić i Mladić.

'Svi suci tamo rade po praksi koju je u posljednjih 20 godina ustanovio Haški tribunal i smatram da je svejedno tko sudi. Ovdje nema ni natruhe našeg pristupa pravosuđu', zaključio je Mikuličić.