herceg-bosna

Vrijeme curi: Hoće li biti podnesen zahtjev za revizijom presude Praljku i ostalima

13.09.2018 u 19:48

Bionic
Reading

Nešto više od dva mjeseca ostalo je do isteka krajnjeg roka u kojem je moguće podnijeti zahtjev za revizijom haške presude šestorici nekadašnjih političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, koji je u međuvremenu preminuo, Valentinu Ćoriću, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću i Berislavu Pušiću. Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini

Šanse da će postupak biti pokrenut, čini se, minimalne su.

Za Hrvatsku je ta presuda važna zbog posebno neugodne kvalifikacije po kojoj su njezini nekadašnji čelnici Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko sudjelovali u zločinačkom pothvatu kojem je cilj bio odvojiti dijelove BiH i pripojiti ih Hrvatskoj.

Vesna Alaburić, odvjetnica generala Milivoja Petkovića, kazala je za tportal da nikakav podnesak ili inicijativa ovog trenutka nije dogovorena, niti je pokrenut bilo kakav postupak.

'Revizija je, u onom pravom pravničkom značenju toga pojma, gotovo isključena jer ona može osnovano biti pokrenuta samo ako imate neke bitne činjenice ili nove dokaze koji mogu supstancijalno dovesti u pitanje presudu', kaže Alaburić te napominje da nema takvih novih činjenica i dokaza.

Otkrila je da bi se moglo ići s nekom inicijativom za preispitivanje te presude s obzirom na neke okolnosti, ali ovoga trenutka sve obrane još su u fazi analize presuda i utvrđivanja mogućnosti da se osmisli dobra, osnovana i razumna inicijativa.

>>> Istražili smo kakve su šanse Hrvatske da opovrgne presudu šestorki

U medije je prije nekoliko dana izašla informacija da je Akademija pravnih znanosti izradila studiju o pokretanju revizije presude šestorki osuđenoj u predmetu Herceg-Bosna.

Prema pisanju Večernjeg lista, studiju je naručilo Ministarstvo pravosuđa, kojem su akademici nedavno dostavili spomenuti dokument.

Nakon toga je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao sastanak s uključenima u slučaj te bi oni sada trebali donijeti zaključak ima li osnove za pokretanje revizije.

Alaburić nije željela komentirati poteze Ministarstva pravosuđa.

Osuđeni su nekadašnji visoki vojni i politički dužnosnici Herceg-Bosne Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL