koronavirus

Što nove mjere znače za vjernike? Izdvojili smo one koje se odnose na crkve i ostale vjerske objekte

26.11.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Stroge mjere koje su donesene za obuzdavanje epidemije donose znatne promjene i u vjerski život građana. Najznačajnija je ona o zabrani okupljanja iznad 25 osoba, što vrijedi i za katoličke crkve i ostale vjerske objekte

Dakle zabrana okupljanja na javnim događajima većim od 25 osoba vrijedi i za misna slavlja, čime se obustavlja ranija mjera o četiri kvadratna metra, koliko je moralo biti osigurano po osobi u zatvorenim prostorima, pa i u crkvama i ostalim bogomoljama.

Ako je riječ o manjem prostoru, za svaku osobu mora biti osigurano četiri kvadratna metra pa ako je riječ o misnom slavlju u prostoru koji je manji od 100 kvadratna metra, onda pravilo o 25 osoba ne vrijedi, nego u taj prostor može ući onoliko ljudi koliko prostor može primiti ako na svakog otpadnu četiri kvadrata.

To će uvelike utjecati na vjerski život katolika s obzirom na to da u nedjelju počinje Došašće te mise zornice koje traju do Božića i koje su vrlo popularne u narodu.

Preporuka je da se misna slavlja prate što je više moguće putem radija i televizije ili bilo kojih drugih kanala.

Pod mjerama za kulturu nalazi se jedna koja se tiče i vjernika. 'Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih programa, manifestacija i proba amaterskih sastava i družina, uključujući zborove. Prilikom prezentacije ove mjere, predsjednik Vlade Andrej Plenković napomenuo je da se to odnosi i na crkvene zborove.

  • +15
Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Što se tiče kateheza, tj. priprema djece za sakramente, njih izrijekom nema navedenih u mjerama. Što se toga tiče, čekaju se preporuke Hrvatske biskupske konferencije. No s obzirom na to da kateheze obično pohađaju uglavnom djeca koja u školi pohađaju iste razrede, moguće je da će se one nastaviti jer škole nisu prebačene u online model.