KRŠKO PRIJETI ZAGREBU

Što napraviti u slučaju zračenja iz nuklearke?

30.12.2009 u 17:05

Bionic
Reading

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić danas je na konferenciji za novinare predstavio novi letak za građane 'Zaštita od zračenja' i publikaciju 'Smjernice za organizaciju sustava zaštite i spašavanja na području grada Zagreba za razdoblje od 2010. do 2012. godine'.

U letku 'Zaštita od zračenja' su praktični savjeti za građane što činiti kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološke nesreće, a pobrojene su i objašnjene moguće mjere zaštite. Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, ima ih u Sloveniji (10,5 kilometara od državne granice) i u Mađarskoj (70,1 kilometar od državne granice), naglasio je Kalinić.

O publikaciji 'Smjernice za organizaciju sustava zaštite i spašavanja na području grada Zagreba za razdoblje od 2010. do 2012. godine' Kalinić je rekao da su smjernice donesene po uzoru na najbolju svjetsku praksu te da su postavile okvir sustava zaštite i spašavanja u Zagrebu, a dosad ih nije imao nijedan grad u Hrvatskoj.

Smjernice su temeljit dokument iz kojeg će se vrlo jednostavno izrađivati specijalni planovi - zaštite od potresa i poplava, ocijenio je Kalinić i dodao da će se one ponuditi i drugim hrvatskim gradovima.

Istaknuo je da taj ured već radi 'na alternativnim pravcima izvlačenja građana i lokacijama u slučaju potresa - na Bundeku, Hipodromu, Jarunu i Parku mladenaca'. Kalinić je rekao da je vojska 'operativno spala na manje od 12.000 ljudi', što nije dovoljno, pa zbog toga mora ojačati civilna zaštita koja će u slučaju velikih katastrofa moći pružiti pomoć građanima.

Svaka gradska četvrt treba imati barem jednu ekipu vatrogasaca za izvlačenje iz ruševina, a prioritet tog ureda jest i izgradnja vatrogasne postaje u Sesvetama jer se uvelike povećao broj stanovnika, dodao je.

Kalinić je najavio da bi se fakultet civilne sigurnosti ili upravljanje u kriznim situacijama trebao otvoriti u listopadu 2010., vjerojatno na Borongaju, u suradnji zagrebačkog Sveučilišta i 'Colorado Springs University' kao specijalistički poslijediplomski studij. Grad Zagreb pomoći će s 500.000 kuna da se fakultet pokrene, a diploma će biti priznata i po Bologni i u SAD-u, rekao je Kalinić.