OTVORENO O NOVOJ VALUTI

Što nam donosi zamjena kune za euro? Vujčić: Kamatne stope će rasti, ali...

28.12.2022 u 23:23

Bionic
Reading

Još nas samo tri dana dijele od zamjene kuna eurima. Što nam donosi nova valuta? Zašto je dobro imati gotovinu u novčaniku na početku nove godine? Hoće li trgovci loviti u mutnom i dodatno podizati cijene? Kakva će biti inflacija? Što će se događati s ratama naših kredita? Hoćemo li žaliti za kunom ili je u vremenu krize zaštita jedne od dviju najvećih svjetskih valuta dobar izbor?

Boris Vujčić, guverner HNB-a u emisiji Otvoreno HTV-a rekao je da euro znači da će kamatne stope rasti, ali manje nego što bi rasle da ne ulazimo u eurozonu.

'Ako usporedimo kamatne stope Hrvatske sa zemljama u EU-u koje ne ulaze u eurozonu - Mađarska, Češka, Poljska, tamo su kamatne stope značajno porasle, nalaze se između 7 -11 posto, dok su u RH 3,5 posto', rekao je.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da su brojni benefiti ulaska u eurozonu.

'Ulaskom u eurozonu doći će do eliminacije valutnih rizika. Bitno je naglasiti da je većina našeg javnog duga, preko 70 posto, bilo denominirano u euro. Prihvaćanjem eura taj valutni rizik bit će otklonjen. Kreditni rizik, svi instrumenti zaduživanja bit će niži i to će se posljedično odraziti i na troškove zaduživanja svih subjekata u državi', istaknuo je.

Vilim Ribić – sindikalist rekao je kako je ponosan što je građanin Europe jer je to, kako je rekao, zajednica naroda koja je na najvišem civilizacijskom nivou na ovoj planeti.

'Ako je nešto najbolje ne znači da je savršeno. Nakon ulaska u EU imao sam priliku i čast da budem član GSV-a i radeći u tom tijelu uočio sam koliko puno stvari nije završeno i koliko je puno stvari na staklenim nogama. Jedna od najnesigurnijih stvari je eurozona. To je poluizgrađena kuća koja nema izgrađene institucije za pomoć državama kada upadnu u krizu', rekao je.

Otvoreno o euru Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Eurozona ovakva kakva je bez osiguranja bankarskih depozita, bez većeg proračuna, bez političke unije, bez fiskalne i kapitalne unije..., svi ti elementi nedostaju da bi EU mogla uskočiti onim zemljama kada upadnu u krizu. U vrijeme financijske krize od 2008.-2015. najbolje se vidjelo na primjerima Finske koja je imala probleme sa izvozom, Irske, Grčke, Portugala, Španjolske - EK-a i EU-a nije bilo nigdje kada su se suočavale sa zastrašujućim padom zapošljavanja, a kod nas je ta situacija i više pogoršana jer imamo efekt iseljavanja', istaknuo je.

Ministar Primorac rekao je da se ne bi složio da EU ne pruža mehanizam za zaštitu država u poteškoćama.

'Istaknuo sam da će Hrvatska postati članica europskog stabilizacijskog mehanizma koji pruža dodatnu financiju pomoć i mogućnost povoljnog financiranja za države koje se nađu u poteškoćama i iz toga su se financirale i ove države, među njima i Grčka.'

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a rekla je kako se veliki maloprodajni lanci i veliki trgovački centri više od godinu dana pripremaju za uvođenje eura i da su spremni.

'Oni su kontinuirano provodili edukacije zaposlenika, prilagođavali softversku podlogu kako bi mogli što je moguće prije i ažurnije provoditi konverziju na blagajničkom mjestu. Oni su spremni i neće biti problema. Što se tiče manjih i srednjih obrtnika postoje objektivne okolnosti u sljedećih nekoliko dana koji će se tolerirati dok se stvari ne uhodaju. To znači da će u prvih par dana moći vraćati i kune', rekla je istaknuvši da su svi spremni i da ne očekuju nikakve dramatične situacije.