NEUSPJELA INTEGRACIJA

Što kažu Nijemci o ogromnom prosvjedu erdoganista u Kölnu

Bionic
Reading

Oko četrdeset tisuća podržavatelja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u nedjelju, 31. srpnja, prosvjedovalo je u Kölnu. Unatoč malom protuprosvjedu oko tri stotine desničara, sve je prošlo mirno, ali je problem nastao zbog odluke njemačkog suda da Erdoganu ne dozvoli uključenje u program prosvjeda preko videozida, zbog čega je danas službena Ankara prosvjedovala kod njemačkih diplomata u Turskoj

Na kraju je sve prošlo mirno: 2.700 policajaca (i osam vodenih topova!) koji su poslani osigurati velike demonstracije u centru Kölna nisu imali mnogo posla u čuvanju reda i mira kada je riječ o 40 tisuća pristaša turskog predsjednika Erdogana, no zato su se malo više pozabavili s desničarskim protuprosvjedom s 300 sudionika, od kojih je većina - procjenjuje njemačka policija - bila alkoholizirana. 'Zadatak je prošao pozitivno. Osigurali smo okupljanje kako je bilo predviđeno', pohvalio se novinarima u Kölnu tamošnji šef policije Jürgen Mathies

Prosvjed održan pod sloganom 'Da za demokraciju, ne vojnom udaru', u organizaciji Unije europsko-turskih demokrata (UETD) koja je povezana s Erdoganovom AKP, izazvao je kontroverze u njemačkoj javnosti, između ostaloga i zato što je zapravo osmišljen kao podrška turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu koji je usred brutalnih čistki tamošnjeg sudstva, školstva, medija i vojske nakon nedavnog neuspjelog državnog udara. Njemački mainstream osudio je pokušaj puča, ali i Erdoganove autoritarne metode, a kako u Njemačkoj živi više od tri milijuna građana turskog porijekla, zapravo ne iznenađuje što je ovaj prosvjed došao u središte pozornosti. Posvećena mu je u nedjelju u podne gledana emisija ARD-a 'Presseclub', u kojoj su poznati novinari prilično oštro polemizirali o tome može li se Erdogana smatrati demokratom, a kasnije je bio i među glavnim vijestima u 'Tagesschau', njemačke inačice Dnevnika.

'Samorazumljivo je da podržavatelji Erdogana smiju izaći u Njemačkoj na ulice, samorazumljivo je da mogu prosvjedovati', konstatirao je u tekstu za Südduetsche Zeitung poznati komentator Heribert Prantl, istovremeno prozivajući podržavatelje turskog predsjednika da su licemjerni: 'Kada ovdje, na tlu slobode mišljenja, slave svog turskog predsjednika, koji u Turskoj progoni slobodu izražavanja, zatvara medijske kuće i konfiscira privatnu imovinu neistomišljenika, onda se tim erdoganistima treba reći da su manipulirani od strane jednog demagoga.' Konstatira se kako je neuspjela integracija razlog tolike podrške Erdoganu među njemačkim Turcima - prema istraživanjima 60 posto njih su pristalice turskog lidera - ali se i tumači kako je 'erdoganitis reakcija na raširenu islamofobiju, s kojom se mnogi njemački Turci svakodnevno suočavaju'.

Njemački mediji ističu da je na pozornici bila obješena i slika osnivača sekularne Turske Kemala Mustafe Atatürka, ali i kako je prosvjed započeo s uzvicima 'Allahu ekber', nakon čega je uslijedila - njemačka himna! Okupljenima se onda obratio turski ministar sporta Akif Cagatay Kilic, koji se osvrnuo i na odluku da se Erdoganu zabrani obraćanje njemačkim Turcima preko videoveze, što je inače metoda koju turski predsjednik rado prakticira - tako se svojedobno uključio u predizborni skup Bakira Izetbegovića u BiH. Kilic je poručio da su svi tu 'kako bi branili demokraciju i ljudska prava', na što je dio prosvjednika počeo skandirati da želi smrtnu kaznu.


Centar Kölna u nedjelju je bio pun turskih zastava i prosvjednika u majicama s turskim znakovljem, što se nije svidjelo dijelu građana ovog njemačkog velegrada. Lokalni list Kölner Stadt-Anzeiger citirao je tako popularnog kabaretista Jürgena Beckera koji smatra 'apsurdnim da Erdoganovi podržavatelji prosvjeduju u njemačkoj za demokraciju, što Erdogan u Turskoj ne dozvoljava'.

Ipak, konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitungkonstatira da su demonstracije u Kölnu 'većinom izgledale kao narodna fešta': 'Očevi nose djecu na ramenima, majke guraju kolica, mladi se fotografiraju s turskim zastavama i grickaju peciva od sezama koja su se besplatno dijelila.' Nastupio je i popularni pjevač Ugur Isilak otpjevavši između ostaloga službenu pjesmu iz predizborne kampanje AKP te je poručio da 'osuđuje sve koji ugrožavaju demokraciju u Turskoj'. Prosvjed je mirno završio nešto nakon 18 sati, nakon čega se centar Kölna brzo ispraznio. Mnogi su se zaputili prema autobusima koji su ih organizirano doveli na protest podrške Erdoganu.

Bilo kako bilo, događaj koji se unaprijed smatrao rizičnim prošao je bez problema. Temeljno pravo javnog prosvjeda nije nitko dovodio u pitanje, ali se u skladu s pluralizmom mišljenja moglo čuti i dosta kritika na račun Erdogana i njegovih podržavatelja u Njemačkoj. Iako su postojali sastojci kojima bi se mogla zakuhati problematična situacija, na kraju je prevladala njemačka razboritost, pa i među onim njemačkim građanima turskog porijekla koji su obožavatelji Erdogana.