oluja na pomolu

U sjeni rata u Ukrajini na Otoku prijeti trgovinski rat: Što je Sjevernoirski protokol i zašto se oko njega sada diže velika frka

12.05.2022 u 19:15

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini zasjenio je sve druge događaje. Ipak, u Sjevernoj Irskoj na pomolu je velika kriza vezana uz Brexit koja bi se mogla pretvoriti u trgovinski rat između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije ako se požar ne ugasi na vrijeme. Naime London je najavio da bi mogao odustati od Sjevernoirskog protokola, jednog od ključnih dokumenta proizišlih iz britanskog napuštanja Europske unije. U nastavku donosimo što je to Sjevernoirski protokol i zašto je važan

Prema uvjetima Sjevernoirskog protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva mora proći svojevrsnu carinsku provjeru. Takav je aranžman sklopljen da bi se izbjeglo uvođenje šengenske granice na irskom otoku, što bi moglo, strahuju mogli, izazvati obnavljanje sukoba između pobornika zagovornika cjelovitosti toga otoka i britanskih lojalista.

Protokol je izvor napetosti otkako je stupio na snagu početkom 2021., ne samo između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, već i među unionistima u Sjevernoj Irskoj, a koji kažu da predstavlja prijetnju njihovu statusu unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je stvoren Sjevernoirski protokol?

Sjevernoirski protokol stvoren je jer je bilo nužno formirati posebne aranžmane za Sjevernu Irsku nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo 2016. izglasalo Brexit. Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s državom EU-a - Republikom Irskom. No, kao što smo spomenuli, stvaranje šengenske granice na otoku je delikatna zadaća jer bi mogla izazvati obnavljanje nasilja zaustavljenog mirovnim sporazumom 1998. I UK i EU slažu se da je zaštita sjevernoirskog mirovnog sporazuma iz 1998. - Sporazuma na Veliki petak - apsolutni prioritet, pa su pristali na Sjevernoirski protokol kao dio sporazuma o povlačenju iz Brexita, sada dijela međunarodnog prava.

  • +4
Sjeverna Irska Izvor: Profimedia / Autor: PAUL FAITH / AFP / Profimedia

Prije Brexita bilo je lako transportirati robu preko irske granice jer su obje strane automatski slijedile ista trgovinska pravila EU-a, što je značilo da nisu bile potrebne provjere ili papirologija. Nakon Brexita bilo je potrebno osmisliti novi sustav jer EU ima stroga pravila o sigurnosti hrane i nužne su granične provjere kada određena roba, poput mlijeka i jaja, stigne iz zemalja koje nisu članice EU-a, piše BBC.

Protokolom o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, koji su London i Bruxelles dogovorili nakon Brexita, izbjegava se 'tvrda' granica između Republike Irske (koja je teritorij Europske unije) i Sjeverne Irske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, koja prema tome više nije dio EU-a. Protokolom se tako omogućava neometano funkcioniranje gospodarstva na cijelom otoku i štite svi aspekti Sporazuma na Veliki petak te osigurava cjelovitost EU-ova jedinstvenog tržišta robe.

Kako protokol funkcionira?

Umjesto provjere robe na cesti između dvije Irske, protokolom je dogovoreno da će se sve inspekcije i provjere dokumenata odvijati kada roba prelazi granice između Sjeverne Irske i Velike Britanije (Engleske, Škotske i Walesa). U lukama Sjeverne Irske obavlja se provjera robe koja stiže iz Velike Britanije kako bi se utvrdilo je li usklađena sa zakonima EU-a. Osim toga, Sjeverna Irska nastavila je slijediti pravila EU-a o standardima proizvoda (dio pravila jedinstvenog tržišta EU-a).

Zašto je došlo do protivljenja protokolu?

Unionističke stranke snažno se protive protokolu i tvrde da postavljanje granice preko Irskog mora potkopava mjesto Sjeverne Irske unutar Ujedinjenog Kraljevstva jer se na regiju primjenjuju drugačija pravila nego na ostatak zemlje. Demokratska unionistička stranka (DUP), najveća stranka u Sjevernoj Irskoj koja se zalaže za jedinstvo s Velikom Britanijom, odbija ući u novu vladu Sjeverne Irske dok se ne riješi taj problem. Kako se sjevernoirska vlada formira po principu podjele vlasti, proces je blokiran.

Da stvar bude gora za DUP, na prošlotjednim izborima završili su na drugom mjestu iza Sinn Feina, nacionalističke republikanske stranke, koja prihvaća protokol. Osim kad je London izravno upravljao njome, probritanski unionisti imali su monopol na vlast otkako je Britanija formirala većinski protestantsku regiju 1921., kada je ostatak Irske dobio autonomiju. Unatoč tome što ga je potpisala 2019. godine, vlada Ujedinjenog Kraljevstva također je kritična prema protokolu, za koji kaže da je bio veliki kompromis. London optužuje London da ga EU previše kruto primjenjuje.

Velika Britanija želi razne promjene, a one uključuju ukidanje provjera i papirologije između Velike Britanije i Sjeverne Irske, osiguravanje pretpostavki da roba koja ostaje u Sjevernoj Irskoj mora zadovoljiti samo britanske standarde, a da pritom ne mora biti u skladu s pravom EU-a, te uklanjanje uloge Europske komisije i Europskog suda pravde u nadzoru funkcioniranja protokola. Velika Britanija već je produljila 'razdoblje počeka', odgađajući trenutak u kojem bi protokol u potpunosti stupio na snagu - za što EU vjeruje da je kršenje međunarodnog prava.

Što će biti dalje?

Iz britanskog ministarstva vanjskih poslova poručili su da će Ujedinjeno Kraljevstvo 'poduzeti mjere za stabilizaciju situacije u Sjevernoj Irskoj ako se ne može pronaći rješenja'. London navodi da će se pregovori nastaviti, ali da 'nijedna opcija nije isključena'. Velika Britanija ranije je rekla da bi mogla pokrenuti članak 16. protokola - skup od tri stavka koji dopušta bilo kojoj strani da suspendira bilo koji dio sporazuma koji uzrokuje 'ekonomske, društvene ili ekološke poteškoće'.

Međutim to bi moglo izazvati odmazdu EU-a i mogući trgovinski rat. Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da bi, ako Ujedinjeno Kraljevstvo samo poduzme akciju, EU pokrenuo pravni postupak i eventualno nametnuo protumjere. Vladu je bivša premijerka Theresa May također upozorila da bi napuštanje protokola naštetilo ugledu Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je da treba razmotriti 'što bi takav potez rekao o Ujedinjenom Kraljevstvu i njegovoj spremnosti da se pridržava ugovora koje je potpisalo'.