KRAĐA TRUPACA IZ ŠUMARIJE?

Što je dovelo do hapšenja vrha vukovarsko-srijemske policije

07.08.2013 u 13:31

Bionic
Reading

I dok su šefovi Policijske uprave vukovarsko-srijemske (uhićeni zbog koruptivnih kaznenih djela) na 30 dana zadržani u pritvoru, u Vinkovcima je i dalje predmet nagađanja što se uhićenicima točno stavlja na teret, analizira Glas Slavonije

Priča o primanju mitu u obliku graha mnoge je nasmijala, ali ima puno i onih koji su mišljenja da je razlog USKOK-ove akcije druge naravi. Jedna od teorija je i ona da je sve krenulo od krađe trupaca iz jedne šumarije s vinkovačkog područja.

Iako se u Vinkovcima priča da USKOK-ova akcija nije završila i da bi uhićenja moglo biti još, takvu informaciju nije bilo moguće službeno potvrditi, iako u međuvremenu novih uhićenja nije bilo.

'U Policijskoj upravi u Vinkovcima nije od tada bilo dodatnih postupanja' – šturo je jučer Glasu Slavonije potvrdio glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović. Osim načelnika PU vukovarsko-srijemske Blaža Topalovića i njegovog zamjenika Mate Kirchbauera, koji su i zadržani u pritvoru, kao i Kirchbauerov brat Antun, u prošlotjednoj akciji uhićeno je još 13 osoba. Među uhićenicima je devet policijskih službenika, od kojih dvojica iz PU osječko-baranjske, kao i sedmero civila. Službeno je MUP tada potvrdio da ih se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te davanje i primanje mita, no nije precizirano o čemu se, u domeni tih kaznenih djela, točno radi.

O razlozima uhićenja policijskih službenika na istoku Hrvatske ništa se pobliže ne može doznati ni među policajcima koji su, kako se to moglo čuti u policijskim krugovima, iznenađeni onim što se dogodilo. Do informacija o cijelom slučaju je, naime, teško doći i jer se radi o USKOK-ovom predmetu. 'Ne bih ništa komentirao, to rade policija i USKOK', bio je i jučer vrlo čest odgovor na pitanje o slučaju uhićenih policajaca. Izbjegavanje odgovora zaposlenika MUP-a moglo se i očekivati jer su, navodno, svi sada suspendirani policajci više mjeseci bili praćeni, a njihovi telefonski razgovori snimani.

'U Starim Mikanovcima svi znamo tko je Mato Kirchbauer i kako se odnosio prema svojim sumještanima. Pomagao im je ako je mogao pomoći. Salijetalo ga je mnogo ljudi zbog raznih prekršaja u prometu, uostalom kao i svakog policajca. Uvijek ih je upućivao, svjedočio sam tome, da odu u prometnu policiju i napišu prigovor', kaže jedan Mikanovčanin, ne želeći se predstaviti.

S druge strane, također uz uvjet anonimnosti, iz djela policijskih krugova stižu sasvim suprotna razmišljanja - nekima je od njih, jednostavnim rječnikom, drago što je došlo do promjene u vrhu vukovarsko-srijemske policije. Dapače, dodaju kako se sada 'treba uvesti reda' i po pojedinim postajama, odnosno među kadrovima koje je postavio Topalović. Zanimljivo, neslužbeno doznaje Glas Slavonije kako se o uhićenjima u Vinkovcima raspravljalo i na marginama proslave u Kninu, a interes o ovoj temi iskazao je i sam predsjednik Ivo Josipović.