TEŠKE OPTUŽBE

Što dokumentarac 'Generali' otkriva o Ivanu Jarnjaku?

28.05.2014 u 17:29

Bionic
Reading

Dugogodišnjeg ministra unutarnjih poslova i istaknutog HDZ-ovca Ivana Jarnjaka nekoliko je sugovornika u dokumentarnom serijalu 'Generali' novinara HTV-a Hrvoja Zovka čija je prva epizoda sinoć prikazana prokazalo kao osobu odgovornu za zločine koje su pripadnici hrvatske vojske i policije počinili netom nakon akcije Oluja

Među njima je i sadašnji ministar obrane Ante Kotromanović. 'Mi smo imali zadaću poraziti neprijatelja, to smo učinili vojnički korektno, vrlo brzo i nakon toga išli smo na dalje zadaće. Prema tome vrlo je jasno tko je trebao preuzeti odgovornost, tko je preuzeo odgovornost odmah, tko je tada došao u Knin, mislim ministar unutrašnjih poslova Jarnjak', rekao je u prvoj epizodi.

Na Jarnjaka prstom upire i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Ne spori da je legitimno pravo Hrvatske vojske bilo izbacivanje neprijatelja s hrvatskog teritorija, no smatra kako je policija nakon Oluje trebala zaštititi civile.

Među najtežim zločinima je onaj od 25. kolovoza 1995. u Gruborima. Tamo je ubijeno šest srpskih civila, mahom staraca. Državne službe tada su trebale osiguravati prolazak Vlaka slobode kojim je predsjednik Franjo Tuđman putovao iz Zagreba u Split.
320708 ,319185,310997,309567
Željko Sačić, tadašnji zamjenik zapovjednika specijalne policije Mladena Markača
, kaže kako je stigao u Grubore nakon drugih. '24 sata nakon što sam ja došao na to svi su sve znali – vojna policija je bila gore, tajna policija je bila gore, SIS je bio gore, a ja sam drugi dan u deset sati, pola jedanaest ili jedanaest došao gore na mjesto događaja. Nitko ništa nije poduzeo. Tijela su bila takva da vam ne govorim u kojem stanju. Naravno da sam reagirao burno na sve one koji su trebali poduzeti nešto, a nisu poduzeli, koji su i nas djelomično lažno izvijestili što se zbilo', prisjeća se.

Pita se kakva je uloga vojne policije ili Državnog odvjetništva u tom slučaju? Napominje da je Mladen Bajić tada bio vojni državni odvjetnik za zborno područje Split. 'Pa treba njega pitati, danas je glavni državni odvjetnik. Glavni državni odvjetniče Bajiću, što ste vi poduzeli konkretno te sudbonosne 1995. godine da ne dođe do tih dijela, a kad su već takvi zločini počinjeni, što ste poduzeli kao najodgovorniji, što je u presudi Haškog suda drugostupanjskog napisano kojom je oslobođen general Markač i Gotovina, što ste poduzeli kao državni odvjetnik, najodgovorniji da se otkriju počinitelji? Znate što je poduzeo? Nula! Zero!', kaže Sačić.

Jarnjak sam kaže da ga je Sačić kasnije zvao i izvijestio ga da je bilo borbenog kontakta, da ima poginulih i da naši policajci čekaju da dođe UNPROFOR i da zajedno obave očevid. 'Ja sam tada postavio samo jedno pitanje. Zašto čekati UNPROFOR, zašto odmah ne napraviti očevid, kad dođe UNPROFOR neka oni slikaju i rade što hoće, zašto bismo mi njih čekali?', pojašnjava.

Novinar Željko Peratović pak smatra da je zapovjednik specijalne policije, general Mladen Markač, na neki način bio žrtvovan da se spasi Jarnjak koji mu je bio nadređen. 'Ivan Jarnjak je odgovoran za sve zločine koje je počinila specijalna policija za vrijeme rata. I na neki način tu je žrtvovan Markač', kaže.

'E, sad, o zapovjednoj odgovornosti, vidite, to ljudi ne znaju onako kad počnu tako govoriti. Nema u policiji zapovjedne odgovornosti', tvrdi Jarnjak. Peratović je za tportal pojasnio zašto Jarnjaka smatra odgovornim za zločine nakon Oluje, ali je otkrio i kako bivši ministar unutarnjih poslova sve ove godine vješto izmiče pravosudnim organima, od pitanja ratnih zločina do Fimi medije.

'Jarnjak je prije rata bio rezervni djelatnik Udbe. Njegov mentor je bio Mišo Deverić čije se ime spominje kod navodnih novih uhidbenih naloga iz Njemačke', napominje. Smatra da je Jarnjak o zločinima nakon Oluje bio obaviješten. 'U krajnjoj liniji bio je nadležan. Njega je Sačić obavijestio i on je bio nadležan Markaču', dodaje. Smatra da ga ne oslobađa odgovornosti njegova izjava prije akcije Oluja u kojoj apelira na sve da ne čine zločine.

'On je znao da je specijalna policija imala ulogu u ratnim zločinima i znao je da bi to bilo bolje prešutjeti nego nešto poduzeti jer bi došlo do njega', tvrdi Peratović. To, kaže, dokazuje i potez bivšeg premijera Ive Sanadera koji je bivšu hašku tužiteljicu molio da Jarnjaka ne optužuje.

Tvrdi da se Jarnjak nije samo tada izvukao, neokrznut je prošao i u aferi i suđenju za Fimi mediju. 'Sanaderova obrana je tu u pravu. On je bio glavni tajnik HDZ-a, no uspio je nagodbu napraviti s Bajićem', kaže Peratović i zaključuje da Jarnjak pripada udbaškom krugu.