ZGREBEC DOZNALA IZ NOVINA

Što članovi Nadzornog odbora HBOR-a kažu o Šegonu?

15.01.2014 u 17:28

Bionic
Reading

I dalje se raspetljava priča o pomoćniku ministra financija Branku Šegonu i kreditu HBOR-a koji je dobila njegova tvrtka. Reakcija je stigla od Hrvatskih laburista, a o svemu su se oglasili i članovi Nadzornog odbora HBOR-a - Dragica Zgrebec i HDZ-ov Ivan Šuker

Iako je članica NO-a HBOR-a, SDP-ovka Dragica Zgrebec kaže da o slučaju Šegon zna samo iz novina. 'Što se zapravo desilo, vidjet ćemo na Nadzornom odboru HBOR-a sljedeći utorak', kazala je kratko novinarima u Saboru Zgrebec.

Podsjetimo, prema pravilima HBOR-a, Nadzorni odbor kojim predsjeda ministar financija Slavko Linić odlučuje o kreditima iznad 37 milijuna kuna, što ovdje nije bio slučaj. Niže iznose odobrava Uprava, kojom predsjeda Anton Kovačev, no o svim kreditima, pa tako i ovome koji je dobila Šegonova tvrtka podnosilo se izvješće Nadzornom odboru.

Jedan od njegovih članova je i HDZ-ov Ivan Šuker, koji je inače svečano 2010. prerezao crvenu vrpcu na otvaranju Šegonova hotela Korkyra. 'Činjenice su jasne, samo je bitno hoće li netko vidjeti je li netko prekršio ili nije prekršio određene zakonske odredbe. Mislim da je netko iz HDZ-a u pitanju priča bi bila sasvim drugačija. Treba vidjeti kamo tu priču netko vodi i kako će ona završiti - brojke su egzaktne i može se vidjeti je li netko dobio kredit kao što su dobile desetine drugih ili to nije bilo tako. Isto tako, Zakon o sukobu interesa – politička nomenklatura je uvela tu priču oko prijenosa upravljanja. Tu je sve jasno, sve je netko davno mogao raščistiti. Zakon je za sve jednak i nitko nema prave ni na kakve popuste i nitko nema pravo na šikaniranje ako to nije tako', prokomentirao je Šuker aferu Pomoćnik.

Upitan treba li Šegon dati ostavku, Šuker je kazao: 'Ako je netko prekršio određene odredbe, određena moralna pravila, onda se zna što je logična stvar.'

Novinari su Šukera pitali je li Šegon mogao dobiti ovakav kredit u HBOR-u a da predsjednik NO HBOR-a to nije znao.

'HBOR ima svoja pravila po kojima radi. Isto tako ako će NO gledati ime i prezime, a ne otraga, onda to isto nije dobro. Ali mora se ponekad pogledati ime i prezime. No činjenice su tu i postoje dokumenti u HBOR-u i ako ih je netko želio pregledati, mogao ih je pregledati i konstatirati je li bilo po propisu ili nije. Neiznošenje činjenica na vrijeme dovodi do toga do čega dovodi, ali u Hrvatskoj, kao zemlji koja je ušla u EU i zemlji koja se zalaže za vladavinu prava, naprosto zakon mora biti za sve jednak', rekao je Šuker.

Aferu Pomoćnik komentirao je kratko i predsjednik Sabora Josip Leko. 'Pustite da to utvrdi Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa, ne bih licitirao na politički način, to su vrlo osjetljive stvari, dajmo da se Povjerenstvo nametne kao meritum takvih stvari.'

Na Povjerenstvo za sukob interesa pozvao se i HDSSB-ov Josip Salapić. 'O tome treba reći prije svega Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Smatramo da svi oni koji su počinili to za što se krive za to trebaju odgovarati. Ako je netko prekršio zakon, treba povući konzekvence, a najbolje da sam o tome odluči da li se s tog mjesta treba povući', rekao je Salapić.