PRIJETE POPLAVE

Stižu mađarski ledolomci, Osijek najugroženiji

08.02.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Jutros u 8 sati Hrvatske vode su proglasile redovne mjere obrane od leda za Dunav, a četiri ledolomca i dalje rade na razbijanju leda na Dravi

Prema riječima Zorana Đurokovića, direktora Hrvatskih voda Osijek, led na Dunavu u Mađarskoj je obuhvatio 50 posto površine. Pet ledolomaca u Baji u Mađarskoj je spremno za 'borbu protiv zaleđenog Dunava, od kojih su dva ledolomca namijenjena za rad u Hrvatskoj i Srbiji', kazao je Hinu Đuroković.

Dodai je da će se danas u Somboru Srbiji u Somboru sastati predstavnici hrvatske, mađarske i srpske strane radi dogovora oko angažiranja ledolomaca. 'Ledeni problemi ne poznaju granice pa tako ako se stvore ledene barijere u Hrvatskoj posljedice će imati i Srbija i Mađarska', rekao je.

Na hrvatskoj strani Dunav je najugroženiji kod tzv. daljske krivine u Osječko-baranjskoj županiji. Premda svi moramo biti spremni i za najcrnje prognoze, a one se odnose na mogućnost ledenih poplava do sada je sve učinjeno da do toga ne dođe, istaknuo je Đuroković.

Četiri ledolomca stalno su angažirana na Dravi, noćas su se dva ledolomca od ušća Drave u Dunav kod Aljmaša probila do Osijeka i stalno rade na tom potezu kako se ne bi stvorile ledene barijere. Uz to dva ledolomca su kod osječkih mostova, željezničkog i cestovnog, gdje se stalno lomi led kako se ne bi stvorile ledene barijere i čepovi.

U slučaju da dođe do naglijeg topljenja leda i ledene poplave, najugroženiji bi bio prostor kod osječke Tvrđe, budući da na tom potezu nema obrane od poplave, rekao je Đuroković. Zbog svega toga je važno da se angažiraju mađarski ledolomci na Dunavu koji bi osigurali protočnost te rijeke.