18 KUNA PO KILOGRAMU

Stižu i vrgoračke jagode

13.05.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Počela je berba jagoda na vrgoračkim poljima, koje ovog tjedna stižu na tržnice Zagreba, Rijeke, Splita i cijele Hrvatske. Zbog poplava berba kasni i bit će nešto manji urod nego proteklih godina, ali ipak ove godine vrgoračka polja na kojima ima 1,3 milijuna sadnica jagoda dat će 50 vagona uroda

Ove godine zasađeno je još dodatnih 500.000 sadnica koje je sufinancirao Grad Vrgorac s 0,30 kuna po sadnici odlučivši tako zaštititi i poticati vrgoračku jagodu kao brend.

Grad se odlučio na poticanje ove poljoprivredne grane jer se vrgoračka jagoda svojom kvalitetom probila na tržište i već godinama osigurava solidne prihode za oko 150 obitelji koje se bave uzgojem ovog voća.

Prema riječima Davora Kraljevića, jednog od najstarijih i najvećih proizvođača jagoda čija se obitelj 30 godina bavim uzgojem, i ove godine vrgoračka jagoda će biti visoke kvalitete i daleko iznad španjolske, portugalske i talijanske, s kojima vodi borbu na tržištu.

'Naša jagoda ekološki je uzgojena i bolje je kvalitete i ukusa od uvoznih. Za to se je pobrinula uglavnom priroda, jer tri osnovna faktora za uzgoj kvalitetne jagode: čista voda kojom se napaja, idealan sastav tla i velik broj sunčanih dana u svibnju, postoje samo u ovom dijelu Mediterana i rijetka su područja gdje se ta tri faktora preklapaju kao što je to slučaj u Vrgoračkoj krajini', objasnio nam je Kraljević.

Prve vrgoračke jagode na tržištu stoje 18 kuna po kilogramu.