200 LITARA KIŠE NA KVADRAT

Stiže 'ubojica ljeta': Slovenci najavljuju poplave već u subotu navečer!

03.08.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Kao što meteorolozi već danima najavljuju, u noći s četvrtka na petak naše će krajeve pogoditi izrazito hladna fronta s obilnim padalinama. I dok hrvatski DHMZ za središnju Hrvatsku, Kvarner i Istru najavljuje narančasti meteoalarm, ekipa sa slovenske stranice Neurje.si, temeljem meteoroloških modela, prognozira enormne količine padalina, ponegdje i do 200 litara po četvornom metru

Niti tri mjeseca nakon što su regiju pogodile bujične poplave na velikom broju rijeka, tako nas čeka novi rast vodostaja rijeka.

Kako sa zapada i dalje pristiže vlažan i topao zrak, a sa sjeverozapada hladna zračna masa, može se očekivati ​​razvoj olujnog nevremena koje ponegdje može biti jačeg karaktera.

Od noći s četvrtka na petak do subote ujutro ponegdje će biti više oborina, pa vodostaji mogu porasti, no ponegdje bujične poplave opet mogu izazvati probleme. Prijelaz će, nažalost, biti dosta izražen pa će temperature u nastavku tjedna biti sve samo ne ljetne, navode na stranici Neurje.si, gdje ovu frontu nazivaju 'ubojica ljeta'.

Prognostičari s Neurja u subotu navečer očekuju izlijevanje rijeka u Pomurju, Podravju, Posavju i širem dijelu središnje Slovenije.

To potkrepljuju snimkom švicarske prognostičke stranice Meteologix, gdje je prikazana znatno veća količina padalina iznad prosječne, pa u središnjem i jugoistočnom dijelu Slovenije može pasti i do 200 litara kiše po četvornom metru!

Stoga se savjetuje izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti u blizini rijeka ili potoka, uključujući ljetne festivale.

  • +37
Fotografije iz zraka poplavljenih polja na vrgoračkom području Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic

Podsjetimo, u svibnju 2023. Hrvatsku i susjedne zemlje pogodile su enormne poplave, koje su, primjerice, samo u Karlovcu, gradu gdje su se izlile sve četiri rijeke, izazvale štetu od gotovo 17 milijuna eura.

Poplava u centru Zagreba Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala