OGLASILA SE I DIVJAK

Stipić: Sindikat Preporod u srijedu će održati jednosatni štrajk

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2018 15:44
  • Objavljeno 27.11.2018 u 15:22
Željko Stipić

Željko Stipić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održat će u srijedu, 28. studenoga, jednosatni štrajk od 11,55 do 12,55 sati u 367 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju njegove podružnice, sa zahtjevom za povećanjem osnovice plaća za 18,9 posto, najavio je predsjednik Preporoda Željko Stipić ustvrdivši da upravo za taj postotak zaostaju plaće u javnim službama za onima u gospodarstvu

S obzirom da je državni proračun probio gornju granicu od 140 milijardi kuna, mislimo da u njemu ima dovoljno prostora da se udovolji našim zahtjevima i da se to konačno vidi na plaćama učitelja, liječnika, medicinskih sestara, zaposlenih u centrima socijalne skrbi i kulturi, naglasio je Stipić.

Stipić je ustvrdio kako je Vlada u postupku mirenja postupila vrlo nekorektno prema Preporodu, kojem su ponudili samo povećanje osnovice za tri posto, dok su predstavnicima osam sindikata javnih službi dali bolju ponudu. To je nezabilježeno u povijesti socijalnog partnerstva u Hrvatskoj i omalovažavanje više od 9000 članova sindikata Preporod, smatra Stipić i dodaje kako će to biti još veći motiv za sudjelovanje u sutrašnjem štrajku.

Najavio je da će učitelji prekinuti nastavu u 11,55 sati i u zbornici održati skupove na kojima će biti pročitana Deklaracija o materijalnom položaju zaposlenih u školama, a nakon toga će se vratiti u razrede na nastavu. Pridružit će se i nastavnici iz popodnevne i ranojutarnje smjene i tako pokazati svoje nezadovoljstvo, kaže Stipić.

Upitan za komentar sporazuma na koji su pristali čelnici osam sindikata javnih službi, po kojem će osnovica rasti za tri posto od 1. siječnja, te za dva posto od 1. rujna iduće godine, Stipić je rekao da im to nije prihvatljivo jer drugi dio povećanja od dva posto kreće tek u rujnu.

'Ako je to kolegama iz drugih sindikata prihvatljivo i za više se ne mogu izboriti poštujemo njihovu volju, to je njihovo legitimno pravo potpisati, kao i naše da to odbijemo', kazao je.

Smatramo da je nastupio pravi trenutak u borbi za prava prosvjetara, jer nas država očito ne smatra prioritetom iako se puno govori o obrazovanju, poručio je Stipić.

Predstavnici Vlade i osam sindikata javnih službi u utorak su uspješno dovršili proces mirenja dogovorivši povećanje osnovice zaposlenima u javnim službama za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, za što će Vlada osigurati dodatnih 150 milijuna kuna.

Nakon toga sindikati su odustali od štrajka koji su najavljivali za srijedu, 28. studenoga.

Na najavu je reagirala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 'Zadovoljna sam što je proces mirenja između Vlade RH i većinskih sindikata javnih službi uspješno okončan. Unatoč tome, prema dostupnim javnim informacijama jedan manjinski sindikat u školstvu ipak sutra planira održati štrajk u nekim školama, u trajanju od sat vremena. Pozivam ravnatelje da surađuju i komuniciraju s roditeljima i učenicima o načinu i detaljima održavanja najavljenoga štrajka. Zaposlenicima koji nisu u štrajku treba osigurati uvjete za nesmetan rad, a posebno za brigu o učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu', napisala je na Facebooku.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!