uspješno mirenje

Ništa od štrajka! Pomirili se sindikati i Vlada, plaće javnih službi rast će pet posto

27.11.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Vlada i sindikati javnih službi uspjeli su postići dogovor. Od štrajka se odustaje, a Vlada će iznaći dodatnih 150 milijuna kuna za rast plaća od pet posto u sljedećoj godini

'Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s tri posto od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nakon sastanka sa sindikatima.

'Drago mi je da smo uspjeli iznaći dodatnih 150 milijuna kuna', rekao je.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama.

'Ispred osam sindikata koji su najavili štrajk, mogu reći da je postignuto uspješno mirenje. Odluka nije bila jednostavna ni unisona, no dovoljan broj njih prihvatio je ponudu Vlade', kazao je nakon sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Osam sindikata time prekida sve štrajkaške aktivnosti. Pritom Sindikat obrazovanja nije zadovoljan, a sindikati u zdravstvu su suglasni.

  • +9
Nastavak mirenja sindikata javnih službi i Vlade u sporu oko osnovice plaća za 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Uvijek je netko zadovoljan, netko nije zadovoljan. Naša tijela su preuzela odgovornost i donijela takvu odluku', dodao je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma. 'Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu', poručila je.