HGSS SPAŠAVA U HLADNIM RIJEKAMA

Stipe Božić i 45 spasioca u vježbi spašavanja

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 08.02.2010 11:49
  • Objavljeno 08.02.2010 u 10:51
HGSS vježba spašavanja utopljenika iz rijeka Matice kod Vrgorca

HGSS vježba spašavanja utopljenika iz rijeka Matice kod Vrgorca

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Hrvatska gorska služba spašavanja održala je dvodnevnu vježbu traganja i spašavanja na području Vrgorca, a 45 spasioca iz Splita, Makarske i Orebića vježbalo je s pripadnicima Regionalnog središta za upravljanje katastrofama iz Divulja traganje na kopnu, vrgoračkim planinama te u rijeci Matici

Kako nas je izvijestio Frane Bebić, voditelj akcije traganja, prvi dan su pripadnici HGSS-a imali obuku na kopnu uz kartografiju i satelitsku navigaciju te uz pomoć suvremenog zapovjednog vozila vrijednog milijun kuna, kao i pasa tragača.

Drugog dana izvođene su zahtjevne vježbe spašavanja iz rijeke, na brzim tokovima rijeke Matice, uz pomoć dva raftera. Potom se krenulo u vježbe spašavanja ispod vode koje je izvodio podvodni speleolog Petronije Tasić roneći u rijeci Matici - u vodi hladnoj 9 stupnjeva Celzijusa s nultom vidljivosti.

Nakon dvodnevne vježbe svi pripadnici prisustvovali su predavanjima u vrgoračkom hotelu gdje su analizirani svi podaci prikupljeni na terenu. Vježba je vođena pod dirigentskom palicom Stipe Božića, pročelnika HGSS-a Split, i Vinka Prizmića, pročelnika državnog HGSS-a.

Jure Divić/tportal.hr

Jure Divić/tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!