CIFRE OD KOJIH boli GLAVa

Stigle ponude za sljemensku žičaru: Izgleda da će nas koštati puno više od očekivanog

04.09.2018 u 19:21

Bionic
Reading

Zagreb već dugo nije imao na vidiku dva ogromna ulaganja, a sada ih, barem u povojima, ima čak dva u isto vrijeme. Jedan je rekonstrukcija rotora, a drugi, još veći, izgradnja je sljemenske žičare, za koju su u utorak otvorene ponude. Javila su se tri ponuđača, a sudeći prema njihovim ponudama, gradnja žičare Zagrepčane će koštati znatno više od očekivanih 251 milijun kuna

Mjesec i pol otkako je raspisan natječaj za gradnju sljemenske žičare, u utorak su otvorene ponude. Za ovaj posao, čija je procijenjena vrijednost 251 milijun kuna bez PDV-a, stigle su tri ponude.

Iza prve ponude stoje dva građevinska diva, Kamgrad i Tigra, koji su zajedno aplicirali na natječaj. Njihova je ponuda teška 348 milijuna kuna bez PDV-a, što je gotovo sto milijuna više od predviđenog iznosa.

Ove dvije tvrtke našle su se i u zajednici ponuditelja koja je pobijedila na natječaju za rekonstrukciju zagrebačkog rotora.

Tvrtka Kamgrad u vlasništvu Dragutina Kamenskog s više od 650 zaposlenih uspješno je prebrodila krizu koja je pojela znatan dio građevinskog sektora. U ovih 25 godina, otkako postoje, također su čest izvođač radova u Zagrebu, a prije nekoliko godina tvrtka kći Kamgrad Nekretnine bila je najveći dužnik - Gradu Zagrebu dugovala je 24 milijuna kuna. U 2017. imali su prihode od 680 milijuna kuna s ostvarenom dobiti od 21 milijun kuna.

  • +6
Gondola nove sljemenske žičare Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Tvrtka Tigra u vlasništvu Milana Penave, za razliku od Kamgrada, ima poprilično lošu reputaciju. Osim što zagrebačkog gradonačelnika s njime veže kumstvo te cijeli katalog poslova koje je Tigra radila za Grad, ova tvrtka bila je predmetom istrage Uskoka u slučaju preplaćenih 'zlatnih WC-a', kućica ZET-a te sanacije Velikog potoka na zagrebačkom Črnomercu.

Kada je Bandić 2014. uhićen, istražitelji su među ostalim napravili pretres vile u Novom Vinodolskom u vlasništvu Tigre. Ova tvrtka postala je vlasnikom vile jer su obnavljali obližnju Vilu Rusticu u vlasništvu zagrebačkog ogranka Crvenog križa, a navodno su im prepisali manju zgradu na račun nenaplaćenih potraživanja. Na čelu zagrebačkog Crvenog križa sin je Milana Penave, Petar Penava.

  • +115
Sva lica Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Najjeftiniju ponudu za gradnju žičare dala je tvrtka GIP Pionir, stavivši na stol ponudu od 300 milijuna kuna bez PDV-a.

Riječ je također o građevinskom teškašu koji je u 2017. uprihodio 345 milijuna kuna, uz dobit od 14 milijuna kuna. Oni su početkom 2017. pobijedili na natječaju za uklanjanje infrastrukture stare sljemenske žičare vrijednom 5,6 milijuna kuna. GIP Pionir uz to je izgradio zgradu u Bužanovoj, u kojoj gradonačelnik Bandić ima stan. Izravnom pogodbom dobili su i 22,5 milijuna kuna vrijednu obnovu Psihijatrijske bolnice Vrapče, a Bandić je svoj izborni stožer imao u prostorima tvrtke povezane s GIP-om Pionir.

Definitivno najskuplju ponudu za izgradnju žičare dala je tvrtka ING-Grad: 388 milijuna kuna bez PDV-a.

Tvrtka je prošle godine uprihodila 193 milijuna kuna, uz dobit od gotovo deset milijuna kuna. Ova tvrtka građevinskog poduzetnika Branislava Brizara nije se spominjala u negativnom kontekstu kada su poslovi s Gradom u pitanju.

Brizar je u medije dospio tek kada je 2017. kandidatkinju za zagrebačku gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš optužio da mu duguje 650 tisuća kuna za adaptaciju stana.