STOŽER U SUKOBU INTERESA

Bandić u prostorima tvrtke s kojom je zamijenio 76.000 m2 zemljišta

Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Milan Bandić je kao fizička osoba potpisao dvomjesečni ugovor s tvrtkom Paron za korištenje 187 četvornih metara i 107 kvadrata pratećih prostora u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu za potrebe svoje izborne kampanje. Za najam prostora Bandić je dobio prilično povoljnu cijenu - 22.500 kuna s PDV-om mjesečno. Troškove opreme i namještaja će, za razliku od najma, pokriti s računa izborne promidžbe

Tvrtka Paron vlasnički povezana s građevinarom GIP Pionirom u čijem sastavu je čuveni Munis. S Munisom je Bandić je kao gradonačelnik zadnjih godina promijenio oko 76 tisuća četvornih metara zemljišta, što je rezultiralo kaznenim prijavama koje USKOK još istražuje, piše Nacional.

Obrazac u kojem je Bandić mijenjao uvijek je isti: Munis kupi zemljište, a zatim sve ono koje je potrebno za javnu infrastrukturu poput cesta, prepusti Zagrebu u zamjenu za nove građevne parcele. Grad zatim na zemljištu koje je dobio gradi svojim novcem ceste do Munisovih-Pionirovih zgrada, a Munis na dobivenom gradi nova stambena naselja.

Cijena zemljišta je u najvećim zamjenama određivana bez procjene sudskih vještaka.

Čak i za cestu za Pionirove zgrade u kojem je sad Bandićev stožer, Grad je mijenjao zemlju. GIP Pionir je dobivao i poslove izravnom pogodbom, a najpoznatija je 22,5 milijuna kuna vrijedna obnova bolnice u Vrapču. I za druge dvije izborne aktivnosti, Milan Bandić je uletio u sukob interesa. Njegovi lik s izbornom porukom je na nosačima plakata Grada Zagreba koji se koriste samo za manifestacije od javnog interesa. Iz dvije agencije su nam potvrdili da ih je nemoguće zakupiti.

Samo u predizborno vrijeme se iznimno mogu besplatno dati političarima, ali tko će ih dobiti odlučuje ured kojem je nadređen Bandić. Nekako su ih dali baš njemu. Prvi izborni potez, prikupljanje potpisa, Bandić je napravio sa štandova karlovačke tvrtke Fest. Nije platio štandove gradskoj tvrci Tržnice, nego ih je po nepoznatoj 'cijeni' uzeo od Festa.

Tvrtka je inače suorganizator niza manifestacija sa Zagrebom i nakon Bandićevog razlaza s Holdingom, preuzima sve više poslova Tržnica uz blagoslov Bandićeve vlasti. Njihove su drvene kućice na trgu. Nije zato čudo da Bandić najavljuje potrošnju tek dva milijuna kuna u ovoj kampanji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!