UNOSNI POSLOVI

Staru žičaru ruši ista tvrtka koja je Bandiću gradila stan

16.02.2017 u 22:58

Bionic
Reading

Unosan posao uklanjanja infrastrukture stare sljemenske žičare vrijedan 5,6 milijuna kuna dopao je građevinsku tvrtku GIP Pionir iz Zagreba koja je nerijetko odrađivala poslove za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Riječ je o tvrtki koja posluje unutar Pimont Grupe uz još nekoliko tvrtki kojima su zajednička imena koja se pojavljuju u vlasničkim i upravljačkim strukturama ali i činjenica da često posluju s Gradom. GIP Pionir uz to je i izgradio zgradu u Bužanovoj u kojoj gradonačelnik ima stan

Početna etapa mega projekta gradnje nove žičare je uklanjanje stare, a taj je posao, prema podacima Oglasnika javne nabave, pripao tvrtki GIP Pionir koja je očito imala najbolju ponudu s obzirom da nisu bili jedini ponuđači. Oni su dužni za 5,6 milijuna kuna s PDV-om ukloniti većinu postojeće infrastrukture stare žičare: 13 čeličnih stupova visokih od sedam do 40 metara te dijelove gornje, donje i zatezne stanice žičare koja je s radom prestala prije deset godina.

Tvrtka GIP Pionir u vlasništvu Ranka Predovića, u posljednjih 15-tak godina bila je izvođač više desetaka projekata u Zagrebu: od rekonstrukcija cesta, obnove vrtića, dvorana, izgradnje bazena, Bandićevih fontana...

Moćna građevinsko-bankarska  grupacija

Tvrtka djeluje unutar Pimont grupe u kojoj su još, prema podacima Sudskog registra i tvrtke Gradko, Paron, Munis, Framag, Tehnikagradnja i Matim. I navedene tvrtke čest su izvođač radova za Grad Zagreb, dok je tvrtka Matim registrirana u Karlovcu. Naime, grupacija kojoj je na čelu Danijel Hrnjak, koji se zajedno s Rankom i Dragicom Predović provlači kroz vlasničke strukture gotovo svih ovih tvrtki, posluje i na karlovačkom području.

Tvrtke Gradko i GIP Pionir investitori su i izvođači radova u poslovno-gospodarskoj zoni Bosiljevo kod Karlovca. Navedene tvrtke iz grupacije i pojedinci imaju većinski udio u Nava banci koja je 2012. pripojena Karlovačkoj banci.

Pod povećalom Uskoka

GIP Pionir i ovu grupaciju USKOK je dva puta povezao sa sumnjivim poslovima Milana Bandića i njemu bliskih ljudi. Naime, tijekom istrage ustanovljeno je da gradonačelnik ima više nekretnina, kojima je stvarni vlasnik, no koje nisu upisane na njegovo ime. Riječ je mahom o stanovima u zgradama koje su gradile gradonačelniku 'bliske' tvrtke i to na nekad gradskim parcelama.

Tako je tvrtka Paron iz navedene grupacije radila zgradu u Gračanima u kojoj je penthouse koji je USKOK blokirao zbog sumnje da se radi o Bandićevom stanu iako je kao vlasnica bila upisana Silvana Brzica iz Imotskog. U zgradi iste tvrtke Bandiće je imao i svoj izborni stožer 2011. Stan u kojem Bandić legalno živi u Bužanovoj ulici sagradila je pak tvrtka koja je dobila posao rušenja stare žičare, GIP Pionir, koja je ujedno sa sestrinskom tvrtkom Munis više puta mijenjala zemljišta s Gradom.

Tvrtka Paron spominje se i u procesu teškom 67 milijuna kuna protiv nekadašnjih Bandićevih suradnika Željka Horvata, Davora Jelavića, Jadranke Veselić Bruvo, Ivice Fanjeka, Vidoja Buluma i Grete Augustinović Pavičić. Njih se sumnjiči da su pogodovali investitorima mijenjajući prostorne planove. Jedna od spornih lokacija je Ferenščica gdje je spomenuta grupacija, konkretno tvrtka Paron u vlasništvu Dragice Predović, izgradila stambeno-poslovnu zgradu. Tamo je izmjenom urbanističkog plana povećana izgradivost čime je investitoru omogućena i veća zarada.