objavio hzjz

Stigle detaljne upute: Ovako ćemo se voziti u tramvajima, autobusima, vlakovima, trajektima

24.04.2020 u 16:03

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute o mjerama koje se motraju provoditi u tramvajima, autobusima, vlakovima te brodskim linijama i trajektima. Svugdje se propisuje razmak među putnicima, način sjedenja, preporuča se korištenje zaštitnih maski...

Tramvajski prijevoz

Higijena vozačkog mjesta

Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, polica za naplatu voznih karti, radna ploča.

Vožnja s maskom

Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Higijena ruku

Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70% alkohola. Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa...).

Dodirivanje lica

Izbjegavajte rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Kontakt s putnicima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

Tjelesna udaljenost

  • +5
Grad Zagreb predstavio mjere dezinfekcije tramvaja i gradskih ulica Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

U tramvaju treba istaknuti obavijesti o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

Način prijenosa zaraze

Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Kihanje/kašljanje

Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Higijena putničkog prostora

Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (tramvaja) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti tramvaja posebno obratite pažnju na prozorska stakla te rukohvate u tramvaju i na vratima. Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).

Fizička udaljenost među putnicima

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

Prozračivanje putničkog prostor

Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanje.

Kontrolori u tramvaju

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Oboljenje voznog osoblja

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.

Uputa za korištenje dezinficijensa za ruke (ista za sve kategorije prometa)

  • Preporučeno je da se prije korištenja dezinficijensa, ruke operu sapunom i vodom, posebice kad su vidljivo zaprljane (postupak pranja traje 20 sekundi).
  • U slučaju da nema mogućnosti pranja ruku sapunom i vodom, potrebno ih je dezinficirati dezinficijensom za ruke.
  • Sredstvo za dezinfekciju potrebno je nanijeti na suhe i čiste dlanove u količini od 1 do 2 ml (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).
  • Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.
  • Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti nadređenom radniku u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju, kako bi se osigurao novi.

Željeznički putnički prijevoz u prigradskom prometu

Higijena kabine strojovođe

Održavajte higijenu kabine strojovođe i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno, prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kako što su upravljačke ručice, kvake na vratima i radna ploča.

Higijena ruku

Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 % alkohola. Operite ruke prije ulaska u vlak, nakon izlaska iz vlaka, nakon postupaka čišćenja vlaka ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa...). Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u putničke vagone, a pri ulazu u vagon potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje – kondukteri i putnici). Dispenzeri s dezinfekcijskim sredstvom, sapun i jednokratni ručnici moraju biti dostupni i u svim toaletima u vlakovima.

  • +13
Pusto na zagrebačkom Glavnom kolodvoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dodirivanje lica

Izbjegavajte rukama dodirivati rukama oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Kontakt s putnicima

Izbjegavajte bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajuću tjelesnu udaljenost (1 do 2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu sa putnicima i drugim osobama.

Tjelesna udaljenost

Informirajte putnike o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jedni od drugih. Pratite poštivanje mjera, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

Način prijenosa zaraze

Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Kihanje/kašljanje

Održavajte higijenu nosa – treba prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Higijena putničkog prostora

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (putničkog vagona) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti vagona posebno pazite na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla, rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima kupea i vagona te WC.

Restoran

Restoran kola se do daljnjeg ne stavljaju u upotrebu.

Fizička udaljenost među putnicima

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava izmedu njih propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus, treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. U kupeima ne smije biti više od dvije osobe u jednom kupeu, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

Kondukteri u vlakovima

Kondukteri pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske se odlažu u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Prozračivanje putničkog prostora

Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima i za vrijeme vožnje. Ako vremenske prilike i temperatura dozvoljava, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte koristiti klimatizacijske uređaje ili grijanje.

Beskontaktno plaćanje

Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Oboljenje voznog osoblja

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca te se telefonski javljaju nadležnom liječniku.

Autobusni prijevoz

Ove se preporuke odnose na provedbu mjera prilikom prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) radi zaštite kako vozača tako i putnika u posebnom linijskom i povremenom prijevozu putnika. Većina preporuka higijenskih mjera može se primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza.

Higijena vozačkog mjesta

Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča.

  • +2
Prazan autobusni kolodvor u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vožnja s maskom

Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Higijena ruku

Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70% alkohola. Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa...). Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).

Dodirivanje lica

Izbjegavajte rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Kontakt s putnicima

Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1–2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Tjelesna udaljenost

Informirajte putnike o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

Način prijenosa zaraze

Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Kihanje/kašljanje

Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ili dezinficirati ruke ako voda i sapun nisu u tom trenutku dostupni.

Higijena putničkog prostora

Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (autobusa) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa posebno pazite na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima.

Zaštita između putnika i vozača

Preporučuje se postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Fizička udaljenost među putnicima

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

Prozračivanje putničkog prostora

Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje koristite prozračivanje unutrašnjosti autobusa ventilacijom. Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanje.

Beskontaktna kupnja karata

Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Oboljenje voznog osoblja

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.

Brodske linije i trajekti

Ove se preporuke odnose na provedbu mjera prilikom prijevoza putnika brzobrodskih i trajektnih linija tijekom epidemije COVID-19, a donose se radi zaštite putnika i posade. Brzobrodskim i trajektnim linijama trebaju se služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje (zasad se turistička putovanja ne preporučuju).

Higijena ruku

Potrebno je redovito održavati higijenu ruku. Kad god je to moguće potrebno je prati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, potrebno je koristiti dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži 70% alkohola. Potrebno je oprati ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa...).

  • +16
Trajekt Marko Polo iz Ancone uplovio u Split Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Dezinfekcijsko sredstvo

Pri ulazu u putnički dio trajekta i brzobrodske linije putnicima i posadi treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo za dezinfekciju ruku, a posada treba osigurati da u toaletima uvijek bude sapuna i papirnatih ubrusa za brisanje ruku.

Fizičko distanciranje

Kako bi se putnike poticalo na pridržavanje svih mjera, treba ih informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje dva metra jedni od drugih, i u tu se svrhu na vidljivim mjestima preporučuje postavljanje postera s uputama.

Dodirivanje lica

Treba izbjegavati rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Za redovitu dezinfekciju brodova treba nastaviti koristiti dosadašnje preporuke: https://bit.ly/3eJhJqZ

Ograničen broj putnika

Ograničiti broj putnika tako da najviše 50 % sjedećih mjesta bude zauzeto na način da se održava propisani razmak, a da nema stajaćih mjesta.

Smanjen kontakt posade s putnicima

Članovi posade brzobrodske linije trebaju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Potrebno je održavati odgovarajući tjelesni razmak (2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Poželjno je da putnik sam rukuje sa svojom prtljagom, no ako član posade stavlja prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Higijena putničkog prostora

Potrebno je redovito čistiti i prozračivati unutrašnjost brzobrodske linije prije i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti putničkog prostora posebnu pažnju treba obratiti na naslone za glavu i ruke putnika, te na često dodirivane površine poput kvaka na vratima. Nakon svake vožnje često dodirivane površine treba prebrisati dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

Izoliranje kapetanskog mjesta

Ako već ne postoji, preporučuje se postavljanje fizičke barijere između kapetanskog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ako to nije moguće onda se prvi red sjedala iza kapetana ne koristiti za prijevoz putnika.

Prozračivanje putničkog prostora

Redovito prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje ventilacijom prozračujte unutrašnjost broda. Ako to vremenske prilike i temperatura dopuštaju, otvorite prozore tijekom vožnje. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Oboljenje voznog osoblja

Ako članovi posade ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 – kao što su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj ili poteškoće s disanjem – oni tada ne idu na posao već odmah obavijeste svog poslodavca.

Preporuke za rad trajektnih linija

Putovanje u osobnim vozilima

Ako je to moguće, putnici tijekom cijele vožnje trebaju ostati u svojim automobilima i ne koristiti putnički sjedeći prostor na trajektu.

Razmak među putnicima

Putnici koji putuju bez automobila trebaju se u putničkom prostoru držati pravilnog razmaka od drugih putnika. Putnički prostor može biti popunjen do najviše 25% sjedećih mjesta.

Smanjen kontakt posade s putnicima

Članovi posade trajekta trebaju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Potrebno je održavati odgovarajući tjelesni razmak (2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Poželjno je da putnik sam rukuje sa svojom prtljagom, no ako član posade stavlja prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Higijena putničkog prostora

Potrebno je redovito čistiti i prozračivati unutrašnjost trajekta prije i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti putničkog prostora posebnu pažnju potrebno je obratiti na naslone za glavu i ruke putnika, te na često dodirivane površine, poput kvaka na vratima. Nakon svake vožnje često dodirivane površine treba prebrisati dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

Prozračivanje putničkog prostora

Redovito prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje ventilacijom prozračujte unutrašnjost trajekta. Ako to vremenske prilike i temperatura dopuštaju, otvorite prozore tijekom vožnje. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Oboljenje voznog osoblja

Ako članovi posade ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 – kao što su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj ili poteškoće s disanjem – oni tada ne idu na posao već odmah obavijeste svog poslodavca.