vrijeđa ljudska prava?

Stigao je zahtjev za ocjenom ustavnosti u kojemu se traži poništavanje Zakona o popisu stanovništva

29.09.2021 u 21:09

Bionic
Reading

Na Markov trg stigao je zahtjev za ocjenom ustavnosti u kojemu se traži poništavanje Zakona o popisu stanovništva zbog vrijeđanja ljudskih prava

Je li popisni upitnik u skladu s Ustavom? Po mišljenju odvjetnice Lidije Horvat - apsolutno ne.

"Unutar popisa kućanstva ne popisuje se samo broj osoba, spol i sve ostale referentne kategorije već se popisuje i odnos između tih osoba", objašnjava Horvat za RTL.

Horvat smatra kako se ovime radi nezakoniti popis izvanbračnih zajednica i registriranih partnerstva koji može biti sklon zlouporabama i procuriti u javnost kad je to nekome najmanje potrebno. Uz to, u popisu se ne možete izjasniti u kakvom ste odnosu s osobom.

  • +39
U Šibeniku popisivači spremni za terenski popis stanovništva Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

"Vi ako ste naveli da u istom kućanstvu ne živite sa bračnim drugom, izvanbračnim drugom i sve od navedenog - vi se ne možete izjasniti uopće da ste u izvanbračnoj zajednici - to je u suprotnosti sa obiteljskim zakonom i sudskom praksom jer uvjet za izvanbračnu zajednicu nije da živite s osobom u istom kućanstvu. Time vas tjeraju da ili date lažan odgovor ili ne popunite upitnik do kraja", tvrdi Horvat.

Na popis se žale i sami popisivači. Za RTL otkrivaju - kako sa Zavodom nikakav ugovor nisu potpisali i suočeni su s nizom problema. Osobama koje ne zateknu u kući, moraju ostaviti broj mobitela ili mail adresu, a identifikacijska oznaka nema im ni fotografiju.