PRAVNI STRUČNJAK

Gardašević: Ustavni sud je u slučaju Milanovića napravio dvije kardinalne greške

21.04.2024 u 11:22

Bionic
Reading

Ustavni sud u slučaju Zorana Milanovića nije mogao sam reagirati, nego po prijavi ovlaštenog tražitelja, upozorio je stručnjak za ustavno pravo Đorđe Gardašević

Govoreći za HRT o odluci Ustavnog suda da predsjedniku Milanoviću zabrani sastavljanje Vlade čak i ako da ostavku, Gardašević je pojasnio kako su ovlašteni tražitelji kandidati i stranke.

'Ustavni sud je 18. ožujka dao upozorenje kako bi se predsjednik trebao ponašati u predizbornoj kampanji. Tu je postavio neke kriterije. Rekao mu je da ne smije sudjelovati u toj kampanji. Predsjednik ne smije sudjelovati u kamapnji, pojavljivati se na skupovima niti smije zagovarati političku poziciju te stranke. Tu su okviri bili dosta jasno postavljeni još od 18. ožujka', kaže Gardašević, koji ocjenjuje kako odluke Ustavnog suda treba poštivati, čak i ako se s njima ne slažemo.

  • +6
Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Gardašević problem vidi u zadnjem priopćenju USUD-a gdje se predsjedniku brani sastavljanje Vlade u svojstvu mandatara, čak i ako da ostavku.

'Problem je zadnje priopćenje USUD-a koje je izazvalo velik interes javnosti. Problem u smislu kritičke misli o tome, s obzirom na to da je zaključeno, da predsjednik, čak i ako da ostavku - ne može sudjelovati kao mandatar u sastavu Vlade. Ja mislim da predsjednik ne može sudjelovati u kampanji. No, ukoliko da ostavku, ne vidim razloga da se njemu, njoj ili bilo kojem predsjedniku ne omogući da mu se da podrška da sastavi Vladu. Iz toga proizlazi osnovni problem', dodao je.

Ocijenio je da je priopćenjima Ustavni sud napravio dvije velike proceduralne greške.

'Da postoji neka greška na strani predsjednika Republike koja bi mogla kontaminirala izbore, Ustavni sud je već mogao reagirati. Nije čak ni mogao sam reagirati, nego je trebao reagirati po prijavi ovlaštenog tražitelja. To su kandidati, stranke i birači. U ova dva priopćenja, što su velike proceduralne greške, USUD je djelovao tako da je izdavao priopćenja i upozorenja samostalno', ocjenjuje Gardašević.