popis stanovništva 2021

Popisivači izlaze na teren: Ne nađu li vas kod kuće, ovo je idući korak

27.09.2021 u 07:32

Bionic
Reading

Od jutros na teren diljem Hrvatske izlazi gotovo osam tisuća popisivača te će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem

Sinoć je bila navala jer su se mnogi željeli popisati u posljednji tren, pa zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. U 9 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ravnateljica Državnoga zavoda za statistiku dat će konačne podatke o samopopisivanju građana, no do jučer navečer popisalo ih se milijun i 326 tisuća, prenosi HRT.

Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se provodi na ovakav način na području RH, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od danas, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali. Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se samostalno popisali preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne covid potvrde, stoga će ih građani moći lako prepoznati. Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača. Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.