PRIPREME U TIJEKU

Stier se 'vrlo skoro' sastaje s ruskim kolegom Lavrovom

12.02.2017 u 23:06

Bionic
Reading

Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a, ali naravno da mora imati i kanal komunikacije s Ruskom Federacijom, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier te najavio skorašnji sastanak s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom

'Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a, ali naravno da mora imati i kanal komunikacije s Ruskom Federacijom, to i činimo', rekao je za središnji dnevnik HRT-a Stier.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u petak je rekao da Rusija zna i razumije da Hrvatska ima obaveze prema EU-u i NATO, ali smatra da to ne bi trebalo priječiti jačanje odnosa između dviju zemalja.

'Ruska Federacija je važan akter na jugoistoku Europe, ali u toj komunikaciji naravno da zastupamo naša stajališta i s pozicije članice Europske unije i NATO-a', rekao je Stier. Dodao je da su političke konzultacije u ministarstvu vanjskih poslova obavljene i priprema se sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji će se održati, 'vrlo skoro'.

Podsjetio je da ove godine Hrvatska i Ruska Federacija obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Na tu je obljetnicu podsjetio i Azimov koji je izrazio nezadovoljstvo padom gospodarske razmjene između dviju zemalja te se nada skoroj obnovi političkog dijaloga s hrvatskim vodstvom.

Davor Ivo Stier u Dnevniku HTV-a Autor: Vlada RH

Stier je nadalje ocijenio da nova američka administracija ostaje privržena NATO-u, a time i jugoistoku Europe. 'SAD je bila predvodnica koja je jako radila na promicanju stabilnosti jugoistoka Europe', a administracija Donalda Trumpa pokazuje da 'oni žele jačati odnose unutar NATO-a, a to uključuje i stabilnost unutar jugoistoka Europe', rekao je.

'Hrvatska kao članica NATO-a s Jadranskom trilateralom, incijativom jačanja suradnje na jugoistoku Europe pokazuje se kao vjerodostojan saveznik', rekao je.  Doprinos Hrvatske je i Jadranska trilaterala inaugurirana u petak Splitu koje je svrha jačanje suradnje Albanije, Crne Gore i Hrvatske koje imaju 'jasnu europsku, euroatlantsku vokaciju', rekao je.

Tri države dogovorile su se da će jačati suradnju u sigurnosti, očuvanju okoliša i Jadrana, a u energetskim projektima će zajednički od Europske komisije tražiti da Jadransko-jonski plinovod ponovno bude na listi prioriteta i da se može financirati europskim sredstvima, a podržavaju, među mnogim projektima i Jadransko-jonsku autocestu.