SAMO U PRVOJ GODINI

Šteta od ometanja TV signala 100 milijuna kuna

25.03.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Ukoliko se situacija s talijanskim upadanjem u hrvatske frekvencije, što za posljedicu ima nemogućnost gledanja i slušanja rtv programa u Istri i dijelu Dalmacije, ne riješi do prve iduće sjednice Sabora, navedeni problem naći će se pred zastupnicima na Markovu trgu, zaključak je sjednice Vijeća za elektroničke medije (VEM) koja se održala u Novigradu

Rješavanje problema na tehničkoj razini s drugom stranom očito nije dalo željenog efekta i sudionici sjednice jedinstveni su u stavu da se pitanje, koje za lokalne RTV postaje znači opstanak na tržištu, a za nacionalne nakladnike gubitak dijela marketinškog kolača, mora riješiti na najvišoj političkoj razini.

'Ovo više nije tehnički, nego politički problem, a možda i međunarodno-pravni. Moglo se čuti da je ovdje riječ o krađi frekvencije i medijskoj okupaciji kojom je ugrožen suverenitet RH', kazao je predsjednik saborskog Odbora za medije Nenad Stazić i dodao da će, ukoliko se problem ne ukloni, krenuti sa zahtjevom da se o njemu raspravlja u Saboru.

Prema riječima ravnatelja HAKOM-a Dražena Lučića, tehničko rješenje postoji i ono je regulirano ženevskim sporazumom iz 2006. godine kojega se Italija sada ne pridržava.

'Jedino tehničko rješenje je da talijanske TV kuće prestanu odašiljati svoj program u našim frekvencijama. U svim multipleksima su talijanski nakladnici, a zbog toga pati i gospodarstvo. Samo u prvoj godini gubitak koji trpe TV kuće je 100 milijuna kuna, a nakon pet godina, procjenjuje se da će se mjeriti u milijardama kuna', naglasio je Lučić.

Iako je bilo prijedloga da bi se problem mogao riješiti pojačavanjem signala s hrvatskih odašiljača, za Tigrana Vržinu iz Odašiljača i veza to nije nešto što bi pomoglo građanima da mogu neometano gledati program.

'Povećanjem snage ne bi se ništa postiglo na mjestu prijema, a trošak bi veći', pojasnio je Vržina.

Članica VEM-a Olga Ramljak iznijela je podatak da je nakladnicima prihod od marketinga u krizi pao za 30 posto, a zbog talijanskog upada je prepolovljen.

'Od Istre do Dubrovnika 103 grada i općine prijavile su smetnje. U Istri 50 do 60 tisuća domaćinstava ima smetnje, a posljedice toga za nakladnike su smanjenje naplate rtv pretplate i pad tv prodaje za 50 posto', kazala je Ramljak.

Slavko Linić, predsjednik saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze pozvao je nakladnike da zbroje štete i da zahtjev za njihovu naknadu upute Vladi jer, kako reče, samo tako će svi u državi biti efikasniji u rješavanju problema.

Sjednici je s talijanske strane prisustvovao veleposlanik Alessandro Pignoti koji izrazio je uvjerenje da će se problem uskoro riješiti jer je njegova zemlja 'poštivala sporazume i na puno važnijim povijesnim pitanjima od ovoga', dok je iza njega istovremeno na nekoliko velikih TV ekrana prikazivano trenutno stanje u eteru – tj. smetnje.