ususret četvrtfinalu

Stereotipi koji prate osam zemalja u završnici SP-a: Komunisti, lijenčine, pijanci, kriminalci, smrdljivci, pušači trave...

05.07.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Uoči susreta osmine finala na Svjetskom prvenstvu (SP) u nogometu s Kolumbijom britanski tabloid The Sun na prvoj stranici je objavio naslov 'Dok se 'tri lava' susreću sa zemljama koje su svijetu dale Shakiru, kavu i ostale stvari, mi kažemo – naprijed, Keane', aludirajući na 16 zemalja čije su momčadi prošle u taj dio natjecanja. Krug se sada suzio na osam. Po čemu su poznate, što su dosad napravile na SP-ima, koje su prve asocijacije na njih i koji su to stereotipi što se uz njih najčešće vežu?

Duhovita dosjetka kaže da je raj tamo gdje je policija engleska, kuhinja francuska, mehaničari Nijemci, ljubavnici Talijani, a sve organiziraju Švicarci. Pakao je, prema istoj, kad je kuhinja engleska, mehaničari Francuzi, ljubavnici Švicarci, policija njemačka, a sve organiziraju Talijani.

Od spomenutih, u igri da se okite naslovom 'tamo gdje se igra najbolji nogomet' ostali su samo Englezi i Francuzi, a uz njih tu su još Belgija, Brazil, Hrvatska, Rusija, Švedska i Urugvaj. Svi oni odrekli bi se, uvjereni smo, svega 'naj' samo da se dokopaju titule svjetskih prvaka.

  • +16
SP 2018., skupina A: Urugvaj - Rusija (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rusija

Površinom od 16 milijuna kilometara kvadratnih, Rusija je najveća zemlja koja se našla među osam odabranih. No unatoč veličini zemlje, Rusi od raspada SSSR-a nikad nisu uspjeli proći grupnu fazu natjecanja. Najveći uspjeh bivše države, u kojoj su glavninu momčadi sačinjavali Ukrajinci, četvrto je mjesto na SP-u u Engleskoj 1966. godine. Neke od prvih asocijacija na Rusiju su predsjednik Vladimir Putin, votka, babuške, odnosno matrjoške i mafija. Nacionalni stereotipi najčešće vezani za Rusiju i Ruse su: ako nisu špijuni, onda su komunisti, ne piju vodu, već samo votku, uglavnom su siromašni, izuzev nekoliko tisuća bogataša.

Urugvaj

Za razliku od Rusije, Urugvaj je zemlja s najmanjim brojem stanovnika (3,4 milijuna) koja se našla u četvrtfinalu SP-a, ali ujedno i najmanja zemlja koja ga je osvojila. Prvaci su bili dva puta, 1930. i 1950. godine, a kada su prvi put postali prvaci svijeta, imali su svega 1,7 milijuna stanovnika. Stoga nije ni čudno da je mnogima nogomet prva asocijacija na zemlju koju susjedi Argentinci percipiraju kao malu Argentinu.

Najčešći stereotip vezan za Urugvaj taj je da je raj za pušače trave. Iako su među pionirima legalizacije kanabisa, to je netočno jer se do trave ne može tek tako. Nju ne mogu kupiti turisti i oni koji nisu rezidenti. Da je Urugvaj nesiguran kao i većina zemalja Južne Amerike, još je jedan stereotip kojeg se ne mogu riješiti. A prema globalnom indeksu mira za 2018. godinu, na kojem su se našle 163 zemlje, Urugvaj je zauzeo 37. mjesto. Bolji od zemalja Južne Amerike je samo Čile (28.), a Hrvatska je na 27. mjestu.

  • +6
Navijači(ce) na utakmici Južna Koreja - Belgija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Belgija

Površinom od tek 31 tisuću kilometara kvadratnih, Belgija je najmanja zemlja koja je ušla među osam na SP-u, ali ujedno zemlja u kojoj je prosječna plaća od 3963 dolara najveća od svih preostalih sudionica završnice u Rusiji. Prve asocijacije na nju su: središte EU-a, vafli, pivo, pomfrit i čokolada. Iako Belgijanci konzumiraju i drugu hranu, najčešći stereotip je da osim pomfrita i vafla ne jedu ništa drugo. Uz to, smatra se da su majstori u vođenju biznisa s druge strane zakona, da ne podnose druge nacionalnosti iako su multikulturalna država, u kojoj su čak tri jezika službena (nizozemski, njemački i francuski). Najdalje na SP-u dogurali su u Meksiku 1986. godine, kada su bili četvrti.

  • +12
SP 2018.: Brazil - Kostarika (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Brazil

Samba, nogomet, bikiniji i favele. Teško da ćete, ako pitate nekog koje su mu prve asocijacije na najveću južnoameričku zemlju, dobiti drugačiji odgovor. Istina, ima onih kojima će asocijacija biti karneval, bossa nova, stražnjice Brazilki, droga ili kip Isusa u Riju, ali tri dominantne su zasigurno one prve navedene. S 209 milijuna stanovnika Brazil je najmnogoljudnija zemlja koja se našla u završnici, ali je ujedno zemlja u kojoj je prosječna neto plaća najniža (680 dolara). Peterostruki svjetski prvaci šestu zvijezdu na dresu čekaju od 2002. godine. Česti stereotipi vezani za njih ti su da su kriminalci, sve su im žene supermodeli, muškarci homoseksualci ili mačo frajeri te da pate od toga kakav im je tjelesni izgled.

  • +37
SP 2018., osmina finala: Francuska - Argentina (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Francuska

Mrze Engleze, piju samo vino, koriste najviše sapuna i parfema od svih Europljana zato što najviše smrde… Dio je to tek mnogih stereotipa koji kruže o Francuzima. Za posljednji sami kažu da su ga izmislili Englezi, koje ne mrze, ali definitivno ne podnose. Prvaci su bili jednom. Prije dvadeset godina, kada su i organizirali prvenstvo. Hrvatska generaciju Zinedinea Zidanea posebno pamti jer su nas izbacili u polufinalu. Imaju najskuplju momčad od sve 32, koliko ih je došlo u Rusiju. Prema podacima Transfermarkta, vrijede 1,08 milijardi eura i jedini su koji su prešli milijardu. Vino, Pariz i Marseljeza mnogima su prve asocijacije na zemlju koja ima najviše nuklearnih elektrana u Europi (58).

Engleska

Da su videotehnologija, analiza i suci (VAR) koji je gledaju postojali 1966. godine, Englezi vjerojatno nikad ne bi bili svjetski prvaci, šala je koja tijekom ovog prvenstva kruži društvenim mrežama. Aluzija se jasno odnosi na sporni pogodak Geoffa Hursta u finalu protiv Njemačke. 'Vraća se kući', 'vraća se kući', pjevalo se diljem Engleske nakon što su izbacili Kolumbiju. Iako će ih mnogi opisati kao hladne, kada je u pitanju nogomet, Englezi su vrlo emotivni. Pubovi, Beatlesi, Rolling Stonesi, London, Brexit, Rolls Royce, cinizam, humor - samo su neke od asocijacija na zemlju koja 52 godine sanja naslov prvaka. I dok za Engleze kažu da su glasni i nepristojni te da imaju loše zube i higijenu, za Engleskinje je uobičajeni stereotip da nemaju modnog ukusa.

  • +24
SP 2018., osmina finala: Švedska - Švicarska (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švedska

Uređena zemlja, zgodne plavuše, Vikinzi, IKEA, ABBA… prve su asocijacije na ovu skandinavsku zemlju. Kao i o svima drugima, tako i o njima ima niz stereotipa i različitih predrasuda. Poput onog da su uglavnom tužni i nesretni jer dio godine žive u mraku. Međutim, Gallupov indeks sreće koji se radi svake godine redovito pokazuje da se Šveđani nalaze među deset najsretnijih naroda. Ove godine su na devetom mjestu. Od svih osam zemalja koje su ušle u treći krug imaju najveći BDP po glavi stanovnika (51.300 dolara). Prije 60 godina (1958. godine) bili su domaćini SP-a i u finalu su poraženi od Brazila. Sanjanju da u Rusiji ponove taj uspjeh.

  • +78
Atmosfera u Nižnjem Novgorodu prije utakmice Hrvatska - Danska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska

Zemlja s prekrasnim ženama, u kojoj su kafići puni usred bijela dana i puno se puši. Uglavnom su susretljivi, lijeni i nemojte se upuštati u raspravu s njima o tome što je bilo 90-ih. Nemojte ih ni pitati oko Drugog svjetskog rata jer ćete dobiti različita mišljenja. Ponosni su na velike sportaše koje su imali i imaju.

Tako nas doživljavaju stranci na jednom od brojnih internetskih sajtova koji se bave stereotipima. Mnogima su prve asocijacije na Hrvatsku more, Dubrovnik i prirodne ljepote. Hrvatska je svoj povijesni rezultat na SP-ima ostvarila u Francuskoj 1998. godine, kada je bila treća. Od svih osam zemalja naš BDP po glavi stanovnika je najniži. Tek 14.000 dolara.