FIFA_SP_2018.svg

SPORNE ZVJEZDICE

Ovaj sporni detalj na dresu Urugvaja stvorio pomutnju; kako je to moguće i tko je to odobrio?

Bionic
Reading

Nakon što je Urugvaj pobijedio Portugal 2:1 – te se tako plasirao u četvrtfinale – u medijima se pojavila priča o detalju na njihovu dresu. Tako je uoči četvrtfinalne utakmice protiv Francuske ipak priča dana postao – sporni detalj na dresu

Edison Cavani, dvostruki strijelac protiv Portugala, pokušat će napraviti sve kako bi odveo Urugvaj do prve titule prvaka svijeta nakon 68 godina. No oni koji pozornije gledaju utakmice Urugvaja sigurno su uočili i sporni detalj na dresu zbog kojeg su mnogi zbunjeni.

Naime, ako se malo bolje pogleda, na dresu svakog urugvajskog nogometaša iznad logotipa nacionalnog saveza nalaze se četiri zlatne zvjezdice koje označavaju broj titula svjetskih prvaka. I naravno, ništa ne bi bilo sporno da Urugvaj zaista ima četiri titule. No poznat je podatak kako je Urugvaj prvak svijeta bio dva puta, 1930. i 1950. godine. Otkuda onda još dvije zvjezdice?

Objašnjenje je putem njihovog Saveza stiglo vrlo brzo, a ono u najkraćoj verziji glasi ovako:

Uoči prvog povijesnog Svjetskog prvenstva, koje je održano 1930. godine, najveći sportski događaj bile su Olimpijske igre i na njima se u to vrijeme - uz usku suradnju s tadašnjim čelnikom Fife Julesom Rimetom koji je bio zadužen za taj dio - igrao najjači nogometni turnir na svijetu. FIFA u to vrijeme nije uspjela samostalno organizirati turnir i idealna platforma bile su naravno Olimpijske igre.

A podatak kako je Urugvaj prije tog prvog SP-a čak dva puta bio olimpijski prvak, 1924. i 1928., otkriva kako su se na dresu pojavile još dvije zvjezdice.

Naravno, to je službeno odobrila i FIFA koja olimpijska zlata osvojena prije 1930. kategorizira i vrednuje jednako kao i titule prvaka svijeta jer je tada FIFA - još mlada organizacija osnovana 1904. godine - bila organizator nogometnog turnira u sklopu Olimpijskih igara.

Naravno, na ove urugvajske zvjezdice su posebno ljubomorni Argentinci koji osim dvije titule prvaka svijeta iz 1978. i 1986. imaju i dva olimpijska zlata (2004. i 2008). Ali FIFA je donijela odluku kako se računaju samo zlata osvojena do 1930. i tu priča završava.

  • +35
SP 2018., osmina finala: Urugvaj - Portugal Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal