nije milanović jedini

Stenogrami otkrivaju: Franjo Tuđman kao predsjednik nikada nije bio na konstituiranju Hrvatskog sabora

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 31.07.2020 09:44
  • Objavljeno 31.07.2020 u 09:44
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Franjo Tuđman nije bio na konstituirajućoj sjednici Sabora 7. rujna 1992., a na konstituirajuću sjednicu trećeg saziva 28. studenoga 1995. poslao je predstojnika svog Ureda Ivu Sanadera

Novi list je provjerio je saborske stenograme i uvjerio se kako je Tuđman bio samo na konstituiranja prvog saziva Hrvatskog sabora. Naime, kada je Zoran Milanović nedavno odbio doći na konstituiranje aktualnog, desetog saziva, rečeno je kako je on prvi hrvatski predsjednik koji to nije napravio.

Franjo Tuđman nije kao predsjednik bio niti na jednoj konstituirajućoj sjednici Sabora. On je 1990. izabran u prvi saziv Sabora i stoga je 30. svibnja kao zastupnik došao na njegovo konstituiranje.

Tog dana su zastupnici izabrali Tuđmana za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Ali, Tuđmana nije bilo na konstituirajućim sjednicama Sabora ni 7. rujna 1992. ni 28. studenoga 1995., što nedvojbeno proizlazi iz službenih stenograma.

Nakon izbora održanih 2. kolovoza 1992., zastupnici su se u Saboru prvi put okupili 7. rujna, a sjednicu je otvorio najstariji među njima – Stjepan Sulimanec.

U svom govoru Sulimanac je na prvom mjestu pozdravio premijera Hrvoja Šarinića i članove njegove Vlade, koju je, u skladu s tada važećim Ustavom, imenovao predsjednik Tuđman, a Zastupnički dom Sabor joj povjerenje izglasao 8. rujna.

  • +12
  • +9

Konstituirajuća sjednica Sabora

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Jednako je Tuđman postupio i kada se konstituirao treći saziv Sabora, s tim da ni idući dan, jer tada nije imao poslanicu, nije bio u sabornici. Konstituirajuća sjednica trećeg saziva održana je 28. studenoga 1995., a otvorio ju je, u svojstvu najstarijeg zastupnika, umirovljeni general Janko Bobetko, jer je Sulimanec godinu dana ranije preminuo.

Bobetko je na početku, pozdravljajući prisutne goste, pozdravio i predstojnika Ureda predsjednika Ivu Sanadera. Predsjednik Tuđman je, znači, na konstituirajuću sjednicu trećeg saziva Sabora poslao predstojnika svog Ureda Sanadera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!