prvi predsjednik u povijesti

Milanović odbio poziv na konstituirajuću sjednicu Sabora, a s Pantovčaka poručuju: Svoju ulogu ispunio je sazivanjem te sjednice

19.07.2020 u 21:28

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović neće nazočiti konstituirajućoj sjednici novog saziva Sabora u srijedu, čime će postati prvi hrvatski predsjednik u 30 godina koji nije bio na konstituiranju Sabora

Iako je Milanović uredno dobio poziv na konstituirajuću sjednicu koja se održava u srijedu, a na kojoj bi se trebao izabrati predsjednik Sabora i neka od saborskih tijela, čime će novi 10. saziv i službeno započeti s radom, predsjednik se neće pojaviti u Saboru, doznaje Jutarnji list iz Ureda predsjednika. To će biti prvi puta u 30-godišnjoj povijesti da jedan hrvatski predsjednik ne bude nazočan prilikom konstituiranja Sabora.

>>> Dotjeruju se posljednji detalji; poznato je kako će izgledati konstituiranje Sabora u pandemiji koronavirusa

'Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike je ispunio svoju Ustavom predviđenu ulogu', odgovorili su Jutarnjem s Pantovčaka.

>>> Milanović sazvao prvu sjednicu novog saziva Sabora za srijedu u 10 sati

S obzirom na epidemiju koronavirusa, lista uzvanika manja je nego prethodnih godina, pa su tako u Sabor pozvani samo Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.