U ZAGREBU

Startala radionica 'Obiteljska medijacija istospolnih parova'

06.12.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Dvodnevna radionica 'Obiteljska medijacija istospolnih parova' započela je u subotu s radom u zagrebačkom hotelu 'Dubrovnik' u organizaciji Zagreb Pridea, Hrvatske udruge za mirenje i Pravobraniteljice za ravopravnost spolova.

Kako ističe Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, prvi je to takav skup u Hrvatskoj, a radionice su namijenjene sucima i sutkinjama (izmiriteljima i izmiriteljicama), obiteljskim medijatorima i medijatoricama, odvjetnicima i odvjetnicama, te izmiriteljima i izmiriteljicama izvan sustava socijalne skrbi.

Neki uz njih, uz predavačicu s londonskog Sveučilišta, sudionici su ove dvodnevne radionice, a izlagačica sa spomenutog britanskog Sveučilišta Maria Federica Moscati izabrana je za izlaganje, budući se pokazalo da je Velika Britanija po pitanju obiteljske medijacije najviše praktično napredovala u usporedbi s drugim europskim zemaljama, pojasnio je Jurčić.

Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih, podsjetila je kako je u Hrvatskoj od 1. rujna ove godine na snazi novi Obiteljski zakon koji je donio brojne izmjene, a jedna od važnijih je i novi institut - Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kada roditelji ne žive zajedno. Sporiš smatra da je kod nas o situacijama obiteljske medijacije danas uopće teško pričati, budući da zbog te rujanske novine u zakonu Hrvatska nema dovoljno prakse pa su ovakve radionice dobra prilika da se po tom pitanju nešto napravi u pozitivnom smjeru, odnosno da se nešto izmjeni.


Dijete i zaštita njegovih interesa kao i želja da razvod bračne (ili izvanbračne) zajednice prođe civilizirano u fokusu su novog Obiteljskog zakona na što se želi ukazati u pripremi ovakvih skupova, rekla je Sporiš. Od početka iduće godine najavila je obvezatnost prvoga sastanka s obiteljskim medijatorima prilikom razvoda braka ili izvanbračne zajednice ukoliko u toj zajednici postoji dijete.

Istaknula je kako je u županijskim centrima za socijalnu skrb osiguran dovoljan broj obiteljskih medijatora, odnosno 60-ak njih u cijeloj Hrvatskoj, ili dva do tri po županijama. Dodala je i kako će medijacija po centrima biti besplatna, a obavljat će je educirani radnici centara.

Pozdravljajući sudionike skupa, pravobraniteljica Višnja Ljubičić poželjela je sudionicima uspješnu razmjenu znanja i iskustva u toj vrsti problema. Kazala je kako je nju i instituciju na kojoj je na čelu potaknulo da uz Zagreb Pride pripremi jedan takav skup bila ne samo činjenica da je institucija pravobraniteljice sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona, već i činjenica da se sa Zagreb Prideom pokuša aplicirati na europske fondove, kao i pokušaj da se napravi jedan regionalni Centar za mirenje u RH.

U subotu započeta dvodnevna radionica priređena je u okviru međunarodnog projekta "Litigious Love: Same -Sex Couple and Mediation in the European Union", kojeg financira Europska unija u okviru programa Opće uprave za pravosuđe Europske komisije.