POZIV IZ ITALIJE

Stanovnici Lampeduse trebaju dobiti Nobela za mir

11.10.2013 u 17:49

Bionic
Reading

Nakon objave da je Nobelovu nagradu za mir ove godine dobila slabo poznata Organizacija za zabranu kemijskog oružja, možda je prigodno podsjetiti na prošlogodišnjeg dobitnika ove ugledne nagrade, Europsku uniju. Naime, na samim granicama Unije, na otoku Lampedusi u Mediteranu, prošli se tjedan utopilo preko 300 migranata (zadnje brojke govore o 311 poginulih) u pokušaju da dođu do talijanskog teritorija. Upravo je taj događaj nagnao talijanskog novinara Fabrizija Gattija da kandidira otok Lampedusu za Nobelovu nagradu za mir u 2014.

Autor je u Italiji poznat po podvigu prerušavanja u ilegalnog imigranta u 2003. i 2005. koji je na obalama Lampeduse tražio i dobio pomoć lokalnog stanovništva, o čemu je potom i pisao reportaže. Upravo iz tog razloga, velike solidarnosti stanovnika otoka, koji je bliži afričkoj no talijanskoj obali, s migrantskom populacijom, Gatti smatra kandidaturu više nego valjanom.

U svom pozivu, objavljenom u talijanskom tjedniku L'Espresso i francuskom dnevnom listu Le Monde, podsjeća da je u moru oko Lampeduse od 1994. smrtno stradalo 6.825 ljudi (izvor: Fortress Europe), a ukupna bilanca stradalih na granicama Unije od 1988. iznosi 19.412 žrtava.

Unija je relativno brzo usuglasila mjere sigurnosti na granicama, no zato su provedbe konvencije o izbjeglicama i obaveze pomoći na moru prepuštene svakoj državi individualno. Upravo je taj izostanak zajedničkog projekta o prihvaćanju izbjeglica (sirijskih, somalijskih, eritrejskih …) i nepostojanje humanitarnih koridora doveo do aktualne situacije u kojoj mafijaške organizacije vode lukrativnu imigrantsku politiku umjesto Unije same. Što naravno nije spriječilo prošlogodišnju dodjelu nagrade.

Budući da se Nobel za mir ne može dodijeliti umrlima, autor predlaže da se dodijeli hrabrim stanovnicima Lampeduse (oko 6.000) koji tijekom tragičnih događaja nisu izgubili zdravi razum prema kojem se ne pravi razlika između građana i migranata.