BORBA SA SNIJEGOM

Stanje se stabilizira, no sutra očekujemo nove padaline

05.02.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Iako su u nekim dijelovima Hrvatske još uvijek na snazi 'izvanredne mjere', u većem dijelu zemlje promet je normaliziran i uspostavljena je opskrba struje, no kako dojavljuju meteorolozi, ne zadugo

Ceste na osječkome području, unatoč velikim količinama snijega, prohodne su, a gradska poduzeća i službe rade normalno, istaknuto je na današnjem sastanku osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala s predstavnicima gradskih poduzeća te drugih ustanova i poduzeća koji rade na poslovima zimskog održavanja.

U nedjelju ujutro, tri dana nakon početka velikog snježnog nevremena koje je paraliziralo Split i okolicu, konačno se sastao gradski Krizni stožer i odlučio da ni u ponedjeljak neće biti nastave u splitskim školama. Iako sutra nema nastave, gradska uprava proglasila je radni dan za kompletno tehničko osoblje koje je dužno pojaviti se na poslu i pomoći u čišćenju prilaza školama. Tijekom nedjelje, koja je u gradu osvanula hladna i sunčana, planirano je čišćenje prilaza prema osam vrtića koji će u ponedjeljak biti dežurni. Dogradonačelnica Anđelka Visković objasnila je da se u njih može smjestiti 65 odgojnih skupina, što bi trebalo biti dovoljno za sutrašnje splitske potrebe. Sutra će raditi i sve gradske službe i poduzeća, no šefovi su dobili naputak da progledaju kroz prste radnicima koji zakasne ili se ipak ne uspiju pojaviti na radnom mjestu.

Splitske ulice u protekla tri dana zatrpane su službeno najvećim snijegom u povijesti, u gradskom prijevozu još uvijek vlada potpuni kaos, a poraz je i službeno priznao dogradonačelnik Jure Šundov. 'Odlučili smo da treba pojačati efektivu za održavanje prometnica. Nismo zadovoljni', kazao je Šundov pred novinarima. Angažirano je pet ralica i isto toliko građevinskih strojeva, no zatražit će se i pomoć privatnih tvrtki i njihovih građevinskih strojeva.

Na zadarskom području stanje se normalizira, promet prema unutrašnjosti jutros je ponovno uspostavljen, autobusi prema Zagrebu i Splitu voze redovito, dok linija za Rijeku kreće u 12,45 sati.

Ipak, kako dojavljuju meteorolozi sutra će u cijeloj Hrvatskoj ponovo početi padati snijeg i očekuju se novi problemi.