OREPIĆ PROGOVORIO

'Stan je skup, ali sudjelovat ću u troškovima'

07.03.2016 u 19:26

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u ponedjeljak, po povratku iz Mađarske gdje se sastao s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom, kako je od otvaranja triju željezničkih graničnih prijelaza još važnije što se krenulo u smjeru novih, iskrenih odnosa s Mađarskom

Ključni procesi provode se na makedonsko-grčkoj granici, u smislu profilacije izbjeglica i zaštite zelene granice, a s mađarskim kolegama i na Vijeću ministara u Bruxellesu razgovaramo u smjeru da se ukopamo na toj granici, da su to doslovno vrata Europe u ovom trenutku, izjavio je Orepić novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova RH.

S kolegama se slaže i da bi taj izazov trebalo rješavati na tursko-grčkoj granici no, rekao je, ona u ovom trenutku nije spremna , a svima je cilj zaštititi ta vrata Europe.

Orepić je ocijenio kako je rješenje s graničnim prijelazima trajno, a Hrvatska je prihvatila obvezu da vrati one izbjeglice i migrante koji u Mađarsku uđu neprijavljeno i ilegalno.

Ponovio je da granice nisu zatvorene, a činjenicu da danas nije bilo ulaza objašnjava time kako se vjerojatno očekuje što će biti nakon sastanka u Bruxellesu, gdje i on odlazi u četvrtak.

Izrazio je uvjerenje da je Hrvatska glede pitanja izbjeglica napravila odličan posao i dobro se postavila u samom startu, pohvalivši suradnju zemalja tzv. balkanske rute, s kojima se sve rješava dogovorom. 

Spreman više participirati za stan

Ministar Orepić je komentirao i medijske napise o tome da je odabrao najskuplji stan za privremeni život u Zagrebu - 62 kvadrata na Trešnjevci, kojima je mjesečna cijena pet tisuća, od čega plaća 313 kuna.

Objasnio je da je, nakon što je postao ministar, mjesec dana bio smješten kod rodbine, peteročlane obitelji, a istodobno je podnio zahtjev za rješavanje stambenog pitanja.

'Tada nije bilo na raspolaganju službenih stanova, osim jednoga o kojemu se trebao opredijeliti jedan dužnosnik koji se za njega i opredijelio', rekao je, dodavši da se nakon toga krenulo na tržište i ušlo u najpovoljniji stan.

Slaže se da je najam skup, te najavljuje kako će do konačnog rješenja participirati u troškovima, 'ako ne u cijelosti, onda u značajnom dijelu dok se ne nađe neko drugo rješenje'.

Iako to ne smatra opravdanjem kaže kako smještaj ministra unutarnjih poslova podrazumijeva sigurnosne kriterije koji trebaju biti zadovoljeni, pa nije isto hoće li jedna ili pet osoba vršiti neposredno osiguranje.

Orepić smatra da bi ga trebalo prosuđivati kroz njegov daljni rad.

'Nemam što kriti, niti ću, ni prema medijima niti prema ljudima, karte su potpuno otvorene, u tom smjeru želim i mislim voditi ovo ministarstvo', istaknuo je.

Komentirao je i kritike da njegova odluka nije bila u skladu s najavama Mosta o uštedama. 'Puno je poteza povučeno koji su već uštedili značajna sredstva državnom proračunu u ovom ministarstvu i drugima u kojima su ministri iz Mosta', rekao je.

Najavio je da će zbog ušteda registracijske oznake na automobilima ostati iste kao dosad, samo će se na prazni dio pločice staviti zastava Europske unije. 'U ovom trenutku se nema smisla izlagati bilo kakvim troškovima, za državni proračun, ali i za pojedince', rekao je.